Latijns-Amerika magazine.
 

Ik ga op reis en ik neem mee: Colombia Fácil

08-07-2014 door Amarens Greidanus 3 reacties

Colombia Fácil is a pocket travel guide, available in Colombia for the price of only one beer (3.000 cop) or online for free. The guide is a good alternative to other travel guides, regarding not only its price, but also its content with lots of practical information, original travel destinations, funny facts, useful phrases and discount possibilities.

Colombia Fácil es una guía ligera y compacta, disponible en varios lugares en Colombia por solo 3.000 cop. o gratis por medio de su página web. La guía es una buena alternativa para otras guías de viaje, no sólo por su precio, si no también por su contenido. Colombia Fácil cuenta con mucha información práctica, destinos originales, opciones de transporte, descuentos y anécdotas graciosas.

Ik ga op reis en ik neem mee: Colombia Fácil

De meeste reizigers kiezen vaak voor welbekende reisgidsen als Lonely Planet, vooral doordat er weinig goede alternatieven zijn. Voor Colombia is dat alternatief er sinds een paar jaar wél: een reisgidsje van zakformaat, opgesteld in zowel Engels als Spaans dat de naam Colombia Fácil draagt.

Colombia Fácil is geschreven door Inge Swinnen, een Belgische reisjournaliste die al een paar jaar in Colombia woont. Ze was ontevreden over het bestaande aanbod reisgidsen over Colombia, die volgens haar een te beperkt aantal reisbestemmingen noemen en weinig praktische informatie geven. Inge besloot het heft in eigen handen te nemen en zo ontstond Colombia Fácil. Dit gidsje is, voor de prijs van een biertje (3000 Colombiaanse Pesos of €1,17), te koop in onder andere hostels, hotels en talenscholen, maar je kunt het ook (gratis) downloaden via www.colombiafacil.com. Deze mogelijkheden maken de aanschaf van het gidsje in ieder geval erg fácil en bovendien is het hiermee ook geschikt voor de reizigers met een kleine portemonnee. Inge wil met haar gids het reizen in Colombia makkelijker en toegankelijker maken, niet alleen voor de internationale reiziger, maar ook voor de Colombianen zelf, die steeds meer in eigen land reizen. Het plan is om elk jaar een nieuwe versie uit te brengen, zodat de gids volledig up-to-date blijft.

Dit klinkt als een leuk initiatief en de eerste versie van Colombia Fácil is dan ook zeker vernieuwend ten opzichte van andere reisgidsen, door originele bestemmingen die besproken worden, zoals Capurganá en Tatacoa, maar ook door de grote hoeveelheid praktische tips en de grappige toon waarin het geschreven is. Erg handig zijn de uitgebreide cómo llegar/how2getthere-tekstjes bij iedere bestemming en de kortingen die je op vele plekken kunt krijgen op vertoon van het gidsje. Opvallend is dat hoofdstad Bogotá in verhouding erg weinig pagina’s toebedeeld krijgt: slechts één om precies te zijn, waarna er maar drie hostels in die stad worden genoemd. Dit is wel heel karig aangezien deze miljoenenstad ook op toeristisch gebied genoeg te bieden heeft. Ook de volgorde in Colombia Fácil is wat onoverzichtelijk, zowel de onderverdeling tussen Engels en Spaans als de volgorde waarin de verschillende regio’s aan bod komen.

Een aantal maanden geleden verscheen de tweede editie van Colombia Fácil, nu met 274 pagina’s en 75 locaties veel uitgebreider en gedetailleerder dan de eerste editie. Bovendien wordt er gebruik gemaakt van volledige kleurenprint en foto’s, wat het uiterlijk van de gids ten goede komt. De minpuntjes van de eerste versie zijn nu verbeterd: de verdeling tussen het Engelse en het Spaanse gedeelte is logischer en de volgorde van de bestemmingen overzichtelijker. Verder is de sectie Bogotá uitgebreid, al blijft het aan de magere kant. Leuk is wel dat er dingen tussen staan waar de gemiddelde toerist vaak niet van op de hoogte is, zoals de hippe tweedehandsmarkt die elke zondag plaatsvindt in het centrum (Cll24#7). Ook het beklimmen van de Monserrate, één van de bekendste bergen rondom Bogotá en de wekelijkse Ciclovía, een soort autovrije zondag, komen aan bod. Wat nog ontbreekt is informatie over de Transmilenio, het systeem van bussen die op vaste tijden vaste routes rijden. Erg handig voor toeristen, omdat deze bussen makkelijker in gebruik zijn dan de reguliere bussen die ook volop in de hoofdstad rondrijden.

ciclovia

Ciclovía: de wekelijkse autovrije zondag in Bogotá

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat de andere regio’s betreft is het aantal bestemmingen ook flink uitgebreid in deze tweede editie van Colombia Fácil. Plaatsen die misten in de vorige editie, zoals San Cipriano in de regio Cauca en Isla de los Micos (‘apeneiland’) in het Amazonegebied komen nu wel aan bod. Over de Amazone geeft de schrijfster trouwens nog een bijzondere tip: ze raadt aan in de Amazonerivier te gaan zwemmen tussen de roze dolfijnen en beweert dat de piranha’s niet zullen bijten. Ik weet dat de lokale bevolking dat ook wel eens doet, maar toen ik zelf met een local ging vissen in de Amazone, (normaal gesproken geen hobby van me maar het feit dat je hier om de tien seconden beet hebt maakt het een stuk minder saai) heb ik daar veel piranha’s van dichtbij gezien waar ik niet bepaald graag tussen had willen zwemmen, nog afgezien van alle andere dieren die daar rondzwemmen…

cAUCA

San Cipriano, Cauca

Naast de positieve punten die de eerste versie van Colombia Fácil al had, beschikt de tweede uitgave bovendien over een handig lijstje met woorden en zinnen uit de Colombiaanse straattaal en ook enkele piropos (soort vleiende opmerkingen) worden niet vergeten. Achterin de gids vind je een quiz over Colombia en een kruiswoordpuzzel. Daarnaast zijn de accommodatiemogelijkheden bij de bestemmingen uitgebreid en wordt meer informatie verstrekt over het reizen per bus en vliegtuig binnen het land en over border crossing met de aangrenzende landen. De buurlanden komen ook aan bod als reisbestemmingen, waardoor de gids tegenwoordig zelfs verkrijgbaar is in Panama en Ecuador, om Colombia zo nog meer in de kijker te spelen.

Er valt, zeker na het verschijnen van de tweede versie, nog weinig op Colombia Fácil aan te merken, al zal de reisgids er nog verder op vooruit gaan als er meer kaarten en plattegronden zouden worden toegevoegd. De enige echte kaart die nu in de gids staat is die van het land in z’n geheel helemaal voorin. Een toevoeging van plattegronden van steden en plaatsen in de gids zou handig zijn, om je zo, eenmaal ter plekke, goed te kunnen oriënteren. Verder kunnen bestemmingen en accommodatieopties natuurlijk altijd worden uitgebreid, maar dat is ook precies de insteek van de auteur, om elke versie uit te breiden en daarvoor staat ze dan ook open voor tips van buitenaf.

Colombia Fácil is al met al een goed alternatief voor de bekendere reisgidsen. Het is een vernieuwend en fris gidsje met originele bestemmingen en uitgebreide routebeschrijvingen, volop kortingsmogelijkheden, grappige feitjes en handige zinnetjes en voor de prijs hoef je het zeker niet te laten. Een leuk initiatief dat reisjournalisten in andere landen wellicht op ideeën brengt.

logo

 

 

 

 

 

 

reacties (3)

 1. 08-07-2014, 10:41

  Anika

  Handige tip!!

 2. 09-07-2014, 23:15

  Misscomfie

  Ideaal zo een compacte reisgids. Thx voor de tip.

 3. 06-08-2014, 15:54

  Filip

  Heb deze gids reeds enkele keren gebruikt en de ervaring met de erin opgenomen hostals was telkens zeer positief! De gids zelf is handig en aangenaam in gebruik, en bevat veel interessante info en weetjes. Bedankt Inge en veel succes met een (hopelijk) volgende editie!

reageren

meer conSentido (zin)

meer Recensies

meer Reizen

meer Colombia