Latijns-Amerika magazine.
 

International Film Festival Rotterdam maakt programma bekend

16-01-2014
Het grootste internationale filmfestival van Nederland, het IFFR, start woensdag 22 januari en heeft gisteren zijn programmering bekendgemaakt. Kaartverkoop start morgen, vrijdag 17 januari via www.filmfestivalrotterdam.com/nl.
Zoals elk jaar zijn er film uit alle windstreken van de wereld te zien op het IFFR, en ook Latijns-Amerika wordt niet overgeslagen in Rotterdam. Hieronder vind je vast een overzicht met Latijns-Amerikaanse films die zullen draaien. Kies je favoriet en koop morgen je kaartje!

After the Rain

After the Rain

Fris en punky wereld-in-het-klein-drama over de eerste schoolraadverkiezingen na het einde van de Braziliaanse dictatuur, die tegelijk worden gehouden met de eerste democratische presidentsstrijd. De zestienjarige Caio en Fernanda worden meegesleept door kalverliefde en politiek bewustzijn….

Cláudio Marques, Marília Hughes, 2013, Brazilië, 95 min.

Ana y los otros
Ana y los otros

Camila Toker schittert als jonge vrouw die voor het eerst in jaren terugkomt in haar geboorteplaats en vergeefs zoekt naar de plekken, herinneringen en intimiteit van vroeger. Weemoedig maar ook lichtvoetig, herkenbaar en mysterieus tegelijkertijd.

Celina Murga, 2003, Argentinië, 80 min.

Apicula Enigma

Apicula Enigma

Een adembenemende natuurfilm, waarin het filmproces wel wordt onthuld, maar een bijenkolonie haar geheimen juist niet prijsgeeft.

Marine Hugonnier, 2013, Groot-Brittannië, Spanje, Brazilië, België, 26 min.

Back to the Temple of the Sun

Back to the Temple of the Sun

 

Hergé, de schepper van Kuifje en de inspiratie voor deze film, is nooit in Peru geweest. In een experimentele roadmovie, die culturele en geografische identiteiten ter discussie stelt, volgen we samen met een Hergé-imitator de reis die Kuifje negentig jaar geleden door Peru maakte. Semi-feature: nieuwe presentatievorm die de middellange film in de schijnwerpers plaatst.

Marco Pando, 2014, Nederland, Peru, 63 min.

Blood in Bahía’s hot

Blood in Bahia's Hot
Grimaldi maakt bijzondere films waaruit zijn bewondering voor Pier Paolo Pasolini blijkt, zoals Le buttane of Rosa Fonseca. Ook in deze eenvoudige, op feiten gebaseerde liefdesgeschiedenis in de favela’s van Bahia, warmbloedigste stad in Brazilië, spat de authentieke, jeugdige energie van het doek.
Aurelio Grimaldi, 2014, Italië, Brazilië, 75 min.

Casa Grande

Casa Grande
De 17-jarige Jean groeit op in de elite van Rio, met zijn kostscholen, chauffeurs en huishoudsters. Terwijl hij aan zijn overbezorgde ouders probeert te te ontsnappen, houden zij hun naderende faillissement geheim. Prachtig gespeelde coming-of-ager geeft scherp beeld van klasseverschillen en racisme.
Fellipe Barbosa, 2014, Brazilië, 107 min.

Costa Dulce

Costa Dulce
In het Paraguayaanse achterland wemelt het van mythes over goudschatten uit een gruwelijke 19de-eeuwse oorlog. Als een jongeman bij toeval een metaaldetector verwerft, kan hij zich niet bedwingen. Met schilderachtig en antropologisch oog vertelt Collar een tijdloos verhaal over hebzucht en obsessie.
Enrique Collar, 2013, Paraguay, Nederland, 75 min.
Culebra Jr.
Acht jonge mensen lijken in tijd en ruimte gevangen, ergens in een appartement in een grote stad. Subtiel en raadselachtig.
Daniela Delgado Viteri, 2013, Argentinië, Ecuador, 15 min.
Darkness by Day
Virginia krijgt bezoek van haar nichtje Anabel. In het oude huis, in een mysterieus donker bos, begint Anabel zich steeds rustelozer te gedragen. Buiten waken hun vaders met houten spiezen. Behendig raadselachtig drama waarin dag en nacht vervagen, met toenemende onderhuidse spanning.
Martin Desalvo, 2013, Argentinië, 76 min.

Educação sentimental

Educação sentimental

Bressane is nooit bang zijn kijkers uit te dagen. Hier ensceneert de Braziliaanse udigrudi-maestro de Griekse mythe van Endymion als een lange monoloogvan lerares Áurea, die in de ban is geraakt van de schoonheid van een jongere man. Een vreemd verhaal uit het verleden transformeert het heden.
Júlio Bressane, 2013, Brazilië, 84 min.
Habitable
Een oude man leidt een eenzaam bestaan. Hij geeft zijn leven een drastische wending om zo dichter bij zijn grote liefde te kunnen zijn.
Gustavo Bastidas, 2014, Venezuela, 10 min.

History of Eternity

History of Eternity, The
Meeslepend gefotografeerd en geënsceneerd en vol grootse emoties, deze langverwachte eerste speelfilm van Cavalcante: passie, verlangen en wanhoop van drie vrouwen van verschillende leeftijd in een arm dorp, diep in het dorre, hete landschap van de Pernambuco, in het noordoosten van Brazilië.
Camilo Cavalcante, 2014, Brazilië, 118 min.

La Isla

isla, La
Tijdens een familiereünie op een betoverend mooi eiland vol herinneringen, wacht iedereen op Jaime, die eerder die dag had moeten aankomen.
Dominga Sotomayor, Katarzyna Klimkiewicz, 2013, Chili, Polen, 30 min.

The Millitant

Militant, The
Innemende tweede film van de Uruguayaanse Tiger Award-winnaar Nieto. Tijdens een staking op de hoofdstedelijke universiteit hoort Ariel (uniek gespeeld door Felipe Dieste) dat zijn vader is overleden. Noodgedwongen vertrekt hij naar de provincie om diens ranch financieel op orde te brengen. Genomineerd voor The Big Screen Award.
Manolo Nieto, 2013, Uruguay, Argentinië, 120 min.
Mittsommernachtstango
Drie Argentijnse vrienden vertrekken op een muzikale exploratie om een bewering van cineast Aki Kaurismäki te controleren: dat de tango in Finland is ontstaan. Ze raken door een reeks bizarre ontmoetingen alvast overtuigd van de populariteit van het genre. Gratis toegang.
Viviane Blumenschein, 2012, Duitsland, Argentinië, Finland, 82 min.
Nefandus Trilogy
Twee mannen zoeken naar verhalen over (homo)seksualiteit en sodomie in pre-koloniaal Zuid-Amerika. Ongerepte schoonheid versus een dwingende seksuele moraal.
Carlos Motta, 2013, VS, Colombia, Portugal, 33 min.
One Way Street
Ruim het puin op voor een enkelshot, Walter Benjamin doorgevende bliksemflits van straatenergie, choreografie en explosieve kracht.
Cinthia Marcelle, Tiago Mata Machado, 2014, Brazilië, 8 min.

P3ND3JO5

P3ND3JO5
Skatermusical uit de buitenwijken van Buenos Aires. Als in een zwijgende film, zwart-wit en 4:3, drijft een hypnotiserende muziekscore de beelden voort. Liefde, verlangen, drama, gezichten. Perrone, godfather van de Argentijnse onafhankelijke cinema, vindt de cinema opnieuw uit in zijn 35ste film.
Raul Perrone, 2013, Argentinië, 157 min.
Padre
Beklemmende stop-motionanimatie over een officiersdochter die haar regime maar niet los kan laten, ook al is de militaire dictatuur in Argentinië gevallen.
Santiago ‘Bou’ Grasso, 2013, Argentinië, Frankrijk, 11 min.

Pelo malo

Pelo malo
Zijn haar hoort stijl, vindt de kleine krullebol Junior. De schoolfoto nadert en sluik haar is een must. Terwijl zijn bezorgde moeder met moeite de eindjes aan elkaar knoopt, struint Junior met zijn buurmeisje tussen de torenflats van Caracas. Serieus, dartelend drama over opgroeien in Venezuela.
Mariana Rondón, 2013, Venezuela, Peru, Duitsland, 93 min.
Periscópio
Twee mannen in een smoezelige flat verzorgen en haten elkaar. Op een dag, ineens, vanuit de vloer, een periscoop. Wie of wat vindt hun miserabele levens het bespieden waard? Lachwekkend uitgangspunt van een verontrustend, surreël en theatraal werk van Goifman.
Kiko Goifman, 2013, Brazilië, 85 min.

Photooxidation

Photooxidation
Associatieve film over licht, het vangen van een impressie van licht op het filmbeeld en de verwerking van het licht tot een afbeelding op het netvlies.
Pablo Mazzolo, 2013, Argentinië, 13 min.
playa de Mexico, La
Twee zussen bezoeken na jaren weer eens het vakantiehuis van de familie. Frustraties over verstoorde familierelaties maken langzaam plaats voor jeugdherinneringen, dromen en een verlangen naar een kalm en warm strand.
Martin Morgenfeld, Gastón Margolin, 2013, Argentinië, 23 min.

O porto

porto, O
Rio de Janeiro zoals we dat niet kennen. O porto toont ons op koortsachtige wijze de verschillende lagen van een stad, opgejaagd door permanente door permanente vooruitgang: de ene straat boven op de andere, een haven boven op de andere.
Clarissa Campolina, Julia De Simone, Luiz Pretti, Ricardo Pretti, 2014, Brazilië, 21 min.

Rapado

Rapado
Eigenzinnige komedie begint met gestolen brommer en sneakers en een vals briefje van 100 pesos dat nergens wordt geaccepteerd. Voorloper van de stroom onafhankelijke films uit Argentinië brengt ons terug naar de nineties. Compleet met apathische jongeren, cassettebandjes en een digitaal horloge
Martín Rejtman, 1992, Argentinië, 75 min.

Reimon

Reimon
Haar dagen zijn gevuld met forenzen en poetsen, kriskras door Buenos Aires. Terwijl Reimon staat te stofzuigen, dragen haar bemiddelde patrons elkaar gefascineerd voor uit Marx’ Das Kapital. Nieuwste film van maker van El Custodio is sober en betrokken. Genomineerd voor The Big Screen Award.
Rodrigo Moreno, 2014, Argentinië, Duitsland, 72 min.
Riocorrente
Een film als een snelkookpan. Wereldstad São Paulo lijkt op ontploffen te staan in dit energieke en urgente speelfilmdebuut. Alles zet zich onomkeerbaar in beweging, wanneer een vrouw wordt verscheurd door verlangens naar twee zeer verschillende mannen.
Paulo Sacramento, 2013, Brazilië, 79 min.

Solecito

Solecito
Tijdens een casting op een school loopt de regisseur twee bijzondere jongens tegen het lijf, die hem vertellen waarom hun relatie is stukgelopen.
Oscar Ruiz Navia, 2013, Colombia, Denemarken, Frankrijk, 20 min.

Terno

Terno
Na jaren van stilzwijgen is het voor Marcello en zijn vader eindelijk tijd om hun geschil bij te leggen. Een mooi ingetogen geacteerd familiedrama.
Gabriela Amaral Almeida, Luana Demange, 2014, Brazilië, 14 min.

To kill a man

To Kill a Man
Hardwerkende, goedwillende Jorge en zijn familie worden in hun arme wijk geterroriseerd door de clan van buurtcrimineel Kalule. Spannende en verontrustendefilm confronteert de kijker met universele vragen over eigenrichting en de waarde van een leven. Genomineerd voor The Big Screen Award.
Alejandro Fernández Almendras, 2013, Chili, Frankrijk, 82 min.
To What Do I Owe the Honor of This Illustrious Visit?
Een man leeft tussen zijn collectie schilderijen, boeken en tijdschriften en vertelt daar briljante verhalen bij. Met humor komt de collectie tot leven.
Rafael Urban, Terence Keller, 2013, Brazilië, 25 min.
Tres D
Waarom en voor wie maken filmmakers hun films? Rond die voor iedere festivalbezoeker essentiële vraag, creëerde Ruiz een charmante liefdesgeschiedenis. Het is tegelijk een intelligent pamflet over en een kritische ode aan de cinefilie, gedraaid op het kleine filmfestival van Cosquin, Argentinië.
Rosendo Ruiz, 2014, Argentinië, 87 min.

El valle interior

valle interior, El
Een bootje op een brede rivier neemt je mee in de dagelijkse overpeinzingen en handelingen van een man die alleen in het oerwoud leeft, betoverend gefilmd.
Alejandro Telemaco Tarraf, 2014, Argentinië, 16 min.
Verona
Tien jaar na het uiteenvallen van hun dansduo vieren twee mannen in een fraai buitenhuis het eind van de jeugd en het begin van een nieuwe toekomst. Bitterzoet.
Marcelo Caetano, 2013, Brazilië, 34 min.

Las voces

voces, Las
Speelfilm over documentairemaker, die in het goeddeels ontvolkte Mexicaanse achterland een onheilspellende vriendschap begint met zijn teruggetrokken levende onderwerp. Narcist meets profiteur, in oogverblindende western-setting. Meeslepend solodebuut van coregisseur van Toro negro (IFFR 2006).
Carlos Armella, 2014, Mexico, Argentinië, 106 min.
Voice Thief, The
Wanneer een operazangeres tijdens een echtelijke ruzie haar stem verliest, dreigt ze haar man te verlaten als hij de schade niet voor middernacht herstelt.
Adan Jodorowsky, 2013, Frankrijk, Chili, VS, 26 min.
Het IFFR vindt plaats van 22 januari tot en met 5 februari in de binnenstad van Rotterdam.
reageren