Latijns-Amerika magazine.
 

LAFF 2013: een voorproefje

24-04-2013 door Ruby Sanders

Deze prachtige trailer verraadt het al: het Latin American Film Festival komt er weer aan, en dat betekent dat de voorpret begonnen is! Je kunt je verheugen op een week lang films kijken en ontdekken uit alle uithoeken van Latijns-Amerika, erover leren en ook discussiëren. Van 7 tot en met 12 mei vindt het festival plaats in Utrecht. conSentido neemt vast met je door wat je zoal kunt verwachten.

Het festival opent met de Argentijnse film El último Elvis, van de regisseur Armando Bo. In deze debuutfilm zwalkt een volhardende Elvis-imitator tussen zijn eigen doodgewone realiteit en het gedroomde leven in de spotlights als The King zelf. Het programma toont verder nieuwe titels zoals Workers of O que se move en al wat meer gevestigde films als Violeta se fue a los cielos, NO en La Rabia. Er zijn producties te zien die al in de bioscopen hebben gedraaid, maar ook films die op het LAFF hun Nederlandse première beleven. Er is verder een aantal muziekfilms te zien en een speciaal programmaonderdeel voor kinderen en jongeren.

In plaats van een algeheel overkoepelend thema van het festival, heeft het LAFF ervoor gekozen om een aantal thema’s te onderscheiden en daarbinnen verschillende films te laten zien, onder de naam LAFF in Focus met elke dag een andere focus. Zo wordt de stijgende aanwezigheid van ouderen in Latijns-Amerikaanse films behandeld in het thema ‘Forever Young’ en de positie van het buitenbeentje in de focus ‘Outcasts’. Gedurende het festival is er ook een viertal films te zien in het kader van de ‘LAFF/CEDLA Film Course’, een samenwerkingsverband tussen het LAFF en het Amsterdamse Cedla (Centrum voor studie en documentatie van Latijns-Amerika). Tijdens deze universitaire cursus geeft Dr. Arij Ouweneel steeds een college voor aanvang van een film om de thema’s en context van de film uit te diepen. Deze collegereeks valt samen met de bachelorcursus “Filmen in postliberaal Latijns-Amerika” die aan het Cedla gegeven wordt. Meer informatie op de site van CEDLA.

Tijdens het LAFF zijn er verder debatten bij te wonen, lezingen, een filmquiz en natuurlijk de prijsuitreiking en ten slotte sluit het festival af met maar liefst twee dansfeesten, op 11 en op 12 mei. conSentido zal verslag doen vanaf het LAFF, dus hou de site in de gaten!

head01

reageren