Samen met zijn vrouw reist Jasper Vervaeke van Lima naar Rio de Janeiro, van de Stille naar de Atlantische Oceaan, dwars door het hart van Zuid-Amerika. Hij laat zich inspireren door sociale en actuele ontwikkelingen en bijzondere ontmoetingen. Op conSentido deelt hij regelmatig een fragment uit zijn reisdagboek. Perfecte duisternis Potosí, Bolivia, 18 december 2019 We accept that the tour agency will not be held responsible for accidents, injury or death that could occur during the mining tour. We ondertekenen de verklaring zonder al te lang nadenken. ‘Gaan er nog... » meer lezen
Un sábado 7 de diciembre 2019, después de meses difíciles para Latinoamérica, mujeres latinoamericanas y belgas se juntaron en Amberes a bordar sentires. También para los que están lejos de casa ha sido difícil ver infracciones de derechos humanos y polarización en sus países. En 35 ciudades en el mundo se juntaron más que 500 personas a bordar y senticrear. La iniciativa Mil agujas por la Dignidad vino de la artista visual chilena Karen Rosentreter que quiso reunir a colectivos y artistas con el fin de bordar y manifestar su... » meer lezen
La Directora Interina de la organización boliviana no gubernamental APCOB, Patricia Patiño, nos habla de las necesidades de las poblaciones indígenas víctimas del desastre, así como las acciones previstas por parte de APCOB para restablecer las comunidades afectadas. Este 3 de noviembre se llevó a cabo en Amberes un Concierto por la Amazonía Boliviana que tuvo lugar en el Centro Cultural Latinoamericano Mundana. El objetivo de esta iniciativa era de recaudar fondos para colaborar a la ONG boliviana APCOB, la cual lleva adelante tareas de apoyo a las poblaciones indígenas... » meer lezen
You can think of Pique Macho as the ‘kapsalon’ of Bolivia. It might not look much when compared to certain, more eloquent dishes, but it’s a wildly popular dish in Bolivia, that is commonly eaten on Fridays. It consists of tranches of beef in it’s gravy, accompanied by sausage, french fries, hard-boiled egg, stripes of bell pepper and tomato. Like most other food in Boliva, many locals drench it in every sauce they can find, from mayonaise to ketchup, from mustard to home-made salsas.
Vijf jaar lang lag bij het Internationaal Strafhof de zaak van Bolivia tegen Chili om opnieuw onderhandelingen te starten over toegang tot de havens van Chili en misschien zelfs een eigen haven voor Bolivia. Die zaak lijkt nu afgeketst voor Bolivia. Het is nu tijd om op zoek te gaan naar buren die welwillender zijn, betoogt Adinde Schoorl. Een paar maanden geleden schreef ik voor conSentido over Bolivia en de zaak tegen Chili die bij het Internationaal Strafhof in Den Haag ligt. Het doel van Bolivia was om te onderhandelen over... » meer lezen
Toen Evo Morales in 2006 president van Bolivia werd, lagen de verwachtingen hoog; dit zou een nieuwe periode betekenen voor het land. Eén waarin de regering zorg zou dragen voor de inheemse bevolking en de natuur. Pachamama, Moeder Aarde, moest volgens Morales gerespecteerd worden. Door hem werd toegang tot water internationaal als mensenrecht vastgelegd en werd 22 april de Dag van Moeder Aarde. Morales is voorstander van het vaststellen van ‘ecocide’ als misdaad tegen de mensheid, maar in de praktijk is zijn regering een stuk minder ecologisch verantwoord dan verwacht.... » meer lezen
Charquekan is typical in the Bolivian kitchen. As typical as the bowler hat in clothing, or the tarka, a musical instrument. Charquekan contains basics as white corn and potatoes. It is served with accompaniments such as boiled egg and cheese. The combination with cheese is just great. It is a warm dish, which you could eat at lunchtime. Bolivian cuisine combines Spanish and indigenous ingredients. Besides corn and potatoes you’ll find in the daily diet the famous quinoa, very healthy and nutritious, and lots of beans. The food differs in the... » meer lezen
Het is 23 maart en het plein van de school waar ik werk staat vol met leerlingen die heen en weer zwaaien met Boliviaanse vlaggen. Er is een toneelstuk, een rap-opvoering en er worden meerdere liedjes gezongen. Allemaal gaan ze over hetzelfde onderwerp: de dag dat Bolivia haar zee verloor aan Chili. De ceremonie wordt afgesloten met een toespraak van de schooldirectrice waarna iedereen aanwezig op het schoolplein hardop roept “zee voor Bolivia, nu!”. Het is een belangrijke dag die in het hele land herdacht wordt. In sommige steden worden... » meer lezen
Het is stil op straat. Montero, het kleine dorpje waar ik woon in Bolivia, staat bekend als het ‘motor-dorp’ van Bolivia, maar vandaag zijn er bijna geen motors te horen op straat. Het is woensdag en ik zou moeten werken maar in plaats daarvan blijft iedereen thuis. Vandaag houden de Bolivianen een paro civico, ofwel een staking. Alles is dicht in dit dorp en vele andere steden in het hele land. De scholen zijn gesloten en er is niemand op de markt om iets te verkopen. Het dorp is afgesloten... » meer lezen
Stef Biemans (bekend van Amor met een snor) maakt een reis door het Andesgebergte en ontdekt aan welke veranderingen Latijns-Amerika onderhevig is. De geschiedenis van het continent is er een van vallen en opstaan. Biemans vraagt zich af hoe het nu gaat met de Zuid-Amerikaan. Stef Biemans zoekt onderweg van Vuurland naar Colombia naar kleine verhalen over grote zaken. Verhalen die iets vertellen over het Zuid-Amerika van nu: “De adembenemend mooie bergen van de Andes leken soms een drempel voor de beschaving te zijn. Je zou het ook om kunnen... » meer lezen
Día de los muertos op de Cementerio La Cuchilla in Santa Cruz, Bolivia. In Latijns-Amerika behoren 1 en 2 november toe aan de dood. Van oudsher gelooft men dat in deze dagen de doden toestemming van god krijgen om terug naar de aarde te keren. Overleden dierbaren worden herdacht. Families trekken naar begraafplaatsen om op en rond de graven feest te vieren en te eten.