Latijns-Amerika magazine.
Mexico

Saludos sabrosos desde la cocina mexicana 2

05-08-2014 door Lisa Lefever

Intussen is er evenveel tijd verstreken als de tijd die ik effectief in Mexico doorbracht: twee jaar en een half. Een lief, twee jobs en drie kookcursussen later droom ik nog bijna wekelijks van die heerrrlijke Mexicaanse keuken met haar kleurrijke groenten, vruchten en kruiden. ‘Super sabroso, super fresco.’ Het kan ook aan de toenmalige schoonmoeder liggen, die me meetroonde van markt naar keuken en eettafel om ‘chiles en nogada’, ‘moles’ en ‘tortillas’ allerhande van begin tot einde in elkaar te flansen. Bij deze, uit culinaire nostalgie, drie Mexicaanse gerechten... » meer lezen

Sabor Latino: Mexicaanse Agua de horchata

04-08-2014 door Amarens Greidanus

Een paar dagen geleden, zittend in de Nederlandse zon en terugdenkend aan mijn studietijd in Mexico, herinnerde ik me ineens een erg lekker en verfrissend drankje dat ik in Mexico veelvuldig heb genuttigd: agua de horchata. In veel eettentjes in de D.F. (México Distrito Federal, oftewel: Mexico-Stad), wordt er standaard gevraagd of je bij je eten (taco al pastor, kip met mole poblano…) ook agua de jamaica of agua de horchata wilt. Die laatste, een zoete rijstdrank met kaneel (niet te verwarren met de Spaanse horchata, een vergelijkbare drank maar... » meer lezen

Precolumbiaanse stad Teotihuacan, Mexico

31-07-2014 door Lisa Couderé

Saludos sabrosos desde la cocina mexicana 1

29-07-2014 door Lisa Lefever

Intussen is er evenveel tijd verstreken als de tijd die ik effectief in Mexico doorbracht: twee jaar en een half. Een lief, twee jobs en drie kookcursussen later droom ik nog bijna wekelijks van die heerrrlijke Mexicaanse keuken met haar kleurrijke groenten, vruchten en kruiden. ‘Super sabroso, super fresco.’ Het kan ook aan de toenmalige schoonmoeder liggen, die me meetroonde van markt naar keuken en eettafel om ‘chiles en nogada’, ‘moles’ en ‘tortillas’ allerhande van begin tot einde in elkaar te flansen. Bij deze, uit culinaire nostalgie, drie Mexicaanse gerechten... » meer lezen

Melancholische schimmen

28-07-2014 door Jasper Vervaeke

Recensie van De gewichtlozen van Valeria Luiselli Eerder gepubliceerd in De leeswolf 3 (2014): 193   Soms lijkt het alsof Valeria Luiselli (Mexico-Stad, 1983) een eeuw te laat geboren werd. Haar debuut ‘Valse papieren’ (2010, Nederlandse vertaling 2012) ademde al een sfeer van decadentisme. In die inventieve essaybundel flaneert Luiselli met veel spleen langs ruïnes en kerkhoven, op zoek naar sporen van verloren tijden en geesten van vergeten schrijvers. Hetzelfde bewustzijn van de literaire traditie en dezelfde neiging naar de l’art pour l’art-esthetiek (het schaven aan de perfecte vorm, de voorkeur... » meer lezen

“Pruebe el delicioso Pozol Chiapanenco”, San Cristóbal, Mexico

24-07-2014 door Hans Sanders

Goede aftrap voor Latijns-Amerika

17-06-2014

Van de negen Latijns-Amerikaanse landen die deelnemen aan het WK voetbal in Brazilië, hebben zes teams hun eerste wedstrijd gewonnen. Ondertussen blijft de wereld draaien, of net niet; met metrostakingen in Sao Paolo aan de vooravond van de openingsmatch, voortdurend protest, en overstromingen in het noordoosten van Brazilië, met ten minste dertien doden. Braziliaans Presidente Dilma Rousseff kreeg tijdens de openingsmatch tussen Brazilië en Kroatië beledigingen naar haar hoofd geslingerd. Toch zijn massale straatprotesten uitgebleven. Bovendien was er reden tot feest. Tijdens de openingswedstrijd won Brazilië met 3-1 van Kroatië.... » meer lezen

La jaula de oro: heilloze roadtrip op weg naar het noorden

03-04-2014 door Ruby Sanders

Vandaag gaat in de Nederlandse bioscopen de Mexicaanse film La jaula de oro in première. Een indringende, ontroerende en ook dwingende film, zo actueel als kan zijn en terecht al op vele festivals bejubeld. Toch bleef conSentido achter met een vagelijk dubbel gevoel.   Elke immigrant in de Verenigde Staten heeft zijn eigen droombeeld van het beloofde land, zijn heimelijke american dream, soms met een succesvol einde maar evenzo vaak eindigend in een desillusie. Allemaal hebben ze ook hun eigen verhaal over de reis er naartoe. Wanneer die over land gaat, zoals bij... » meer lezen

Red de axolotl!

05-03-2014 door Ruby Sanders

De axolotl, een watersalamander die zijn leven lang in het larvenstadium blijft en daardoor een heel bijzonder uiterlijk heeft, is een van de merkwaardigste dieren van Mexico, maar wordt nu ernstig in zijn voortbestaan bedreigd. Misschien is hij zelfs al uitgestorven in het wild, zeggen biologen nadat in de enige natuurlijke habitat van de het dier, de meren van Xochimilco, geen enkele axolotl gevonden werd. Hoe bijzonder het diertje wel is, beschreef de Argentijnse schrijver Julio Cortázar in zijn korte verhaal ‘Axolotl’. Hieronder bekijk je conSentido’s Nederlandse adaptatie van dit literaire... » meer lezen

The Mesoamerican Barrier Reef: challenges in coral reef protection

28-01-2014 door Eline Bongertman

The Mesoamerican Barrier Reef, with its 1,000 km, is the second largest barrier reef in the world (after Australia’s Barrier Reef) and the largest in the western hemisphere, following the coasts of four countries – Mexico, Belize, Guatemala and Honduras. But it is also a region where tourism is the major source of income (an average of 100 million tourists per year, creating 43% of the GNP in the Caribbean region), which is why there is an enormous impact on the systems of reefs, sea grass, mangroves and wetlands. The... » meer lezen

Sabor Latino: Mexicaanse Guacamole

23-12-2013 door Mark van den Brink

Guacamole werd – voor zover bekend – al in de zestiende eeuw gemaakt door de Azteken in het zuiden van Mexico. Het woord guacamole komt van ahuacatlmolli dat in de inheemse taal Náhuatl letterlijk ‘avocadosaus’ betekent. Volgens de precolumbiaanse mythologie werd het guacamolerecept door de Azteekse god Quetzalcoatl aan hen geschonken. Vandaag de dag vind je in een gemiddelde Nederlandse kroeg of grand café menigmaal op de menukaart guacamole tussen de bitterballen en het kaasplankje. Vaak opgediend met tortillachips in gesmolten kaas. Het blijft echter verbazend dat deze eetgelegenheden maar... » meer lezen

Narco Cultura: verheerlijking van de vernietigende narco-cultuur in Mexico

18-11-2013 door Ruby Sanders

Voor een groeiende groep Mexicanen en Latino’s in de Verenigde Staten, zijn ’s lands grootste drugshandelaren verworden tot heroïsche figuren, voorbeelden van succes en roem die een uitweg uit de marge belichamen. Een nieuwe ‘Amerikaanse droom’, een manier om hogerop te komen. Terwijl in Mexicaanse grenssteden zoals Ciudad Juárez de drugsoorlog dagelijks dodelijke slachtoffers eist, vieren de Latinos in Los Angeles het ‘narco’-leven in al haar facetten. De Israëlische journalist en filmmaker Shaul Schwarz besloot dit verhaal te vertellen nadat hij in Los Angeles op een feest was waar gedanst... » meer lezen

Op de grens tussen angst en aanbidding: ‘Narco Cultura’ op het IDFA 2013

18-11-2013 door Eline Bongertman

Deze week gaat het IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam) weer van start. In de 103 minuten durende documentaire Narco Cultura (2013, VS / Israël, Shaul Schwartz) wordt op ingrijpende wijze getoond hoe aan de ene kant van de grens tussen de Verenigde Staten en Mexico de zogenaamde narcocultuur wordt verheerlijkt, terwijl aan de andere kant van de grens mensen elke dag voor hun leven vrezen. Leven met de dood in Ciudad Juárez De Mexicaanse stad Ciudad Juárez, vaak genoemd als een van de gevaarlijkste steden ter wereld, wordt  al... » meer lezen

Interview met Andrés Lübbert: ‘Onze films vertellen het verhaal van de Latijns-Amerikaanse bevolking’

06-11-2013 door Anneleen Ophoff

Vanaf 6 november kleedt het Latijns-Amerikaanse Filmfestival van Vlaanderen filmzalen in Brussel, Leuven en Antwerpen in een Zuid-Amerikaans jasje. Organisator Andrés Lübbert sprak met conSentido over de donkere wolken boven de filmindustrie en de unieke brug tussen Vlaanderen en Latijns-Amerika. De vijfde editie van het Latijns-Amerikaans Film Festival van Vlaanderen opent met de Chileense film ‘Las cosas como son’, De dingen zoals ze zijn. Wat is de stand van zaken in de Latijns-Amerikaanse filmindustrie? In veel Zuid-Amerikaanse landen is er nog geen sprake van een nationale filmindustrie. Mexico, Argentinië en... » meer lezen

Sabor latino: Agua de limón con chia / Limonade met limoen en chiazaadjes

20-09-2013 door Lotte van Oudheusden

Agua fresca (water op smaak gebracht met fruit of bloemen) is een populaire drank in Mexico. Op straat worden de kleurrijke aguas gemaakt in vitroleros (grote plastic tonnen) en verkocht in plastic bekers of plastic zakjes met een rietje erin. De aguas zijn te koop in allerlei smaken, zoals papaya, ananas, watermeloen, horchata (gemaakt met rijst), jamaica (hibiscus) en komkommer, en ze vormen een belangrijk onderdeel van een Mexicaanse lunch. conSentido maakte een agua de limón con chia, een limonade met limoen en chiazaadjes. Dit eeuwenoude zaad, dat oorspronkelijk gebruikt... » meer lezen