Vorige week stond Lima in het teken van de Peruaanse Mistura-week, een zevendaagse culinaire ervaring waarbij chefs het Peruaanse volk op heerlijke nationale lekkernijen trakteren. Eten van alle smaken en prijzen, met de bedoeling het nationale culinaire erfgoed onder de aandacht te brengen. Vele kilometers daarvandaan konden we deze bijzonder smaakvolle week niet aan ons voorbij laten gaan; een perfecte gelegenheid om heerlijk Peruaans te gaan eten. Omringd door studentencafés, Spaanse en Portugese barretjes en de haven van Antwerpen, ligt Sabor Andino, het enige Belgisch-Peruaanse restaurant van het land. Al... » meer lezen
Gisteren liep één van de belangrijkste gastronomische festivals in Latijns-Amerika, Mistura in Lima, Peru, ten einde. Gedurende tien dagen kwamen kleine landbouwers, koks, bakkers, restaurants, koksscholen en tafelgenoten gezellig samen. Geniet mee na met een fotoreportage van Jorge Riveros-Cayo. Pepe Paraqué and his gargantuan pots full of carapulcra. María Huamaní Flores with a huge pituca potato, coming all the way from Cóndorcocha village, in Ayacucho. Coquette dancer from the streetband at El Gran Mercado (The Great Market.) Barbecued pork made at Warmy, a countryside restaurant in... » meer lezen
In een klein dorpje in het Andesgebergte, op zo’n honderd meter van Cusco, vindt elk jaar van 15 tot 18 juli het Virgen del Carmen festival plaats. Dit religieuze feest trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers en is een van de meest bekende religieuze festivals van Peru. Tijdens het festival, dat haar oorsprong heeft in de koloniale tijd, worden figuren uit de Peruaanse geschiedenis en plaatselijke volksverhalen uitgebeeld door dansgroepen. In 2006 en 2010 was ik aanwezig bij het festival en viel mij op hoe belangrijk dit feest is voor de bewoners... » meer lezen
PromPerú, de commissie voor promotie van Peru in het buitenland, heeft afgelopen dinsdag een nieuwe campagne gelanceerd om Peru onder de aandacht te brengen bij toeristen en mogelijke exportpartners. Volgens de Peruaanse minister van Buitenlandse Zaken en toerisme José Luis Silva heeft de country branding niet alleen als doel meer toeristen te trekken, maar ook om Peru als een moderne natie te tonen. Onderdeel van de campagne is een drie minuten durende filmpje. In dit filmpje wordt een zakenman getoond die in 2032 een videoboodschap ontvangt dat hij zichzelf twintig... » meer lezen
Recensie van De droom van de Ier van Mario Vargas Llosa Eerder verschenen in De Leeswolf 5 (2011): 334-335 Na de lichtvoetige en onderhoudende bestseller Het ongrijpbare meisje (2006) zoekt Mario Vargas Llosa (°1936) in zijn nieuwe roman De droom van de Ier weer aansluiting bij de hem zo typerende politiek en historisch geladen literatuur. ‘Want’, zo benadrukte hij in zijn Nobelprijsspeech, ‘fictie is meer dan alleen entertainment’. De Peruaanse schrijver ziet literatuur als onontbeerlijk voor het voortbestaan van de beschaving, ‘omdat ze ons waarschuwt tegen alle mogelijke vormen van... » meer lezen
Rebellen van de Peruaanse beweging Sendero Luminoso (‘Lichtend Pad’) hebben op 9 april dertig tot veertig medewerkers van een gasveld gegijzeld, die voor twee verschillende bedrijven aan het werk waren in de kleine gemeenschap Kepashiato, gelegen in de zuidelijke deelstaat Cuzco. Het doel van de gijzeling is naar verluidt de vrijlating van de in februari gevangengenomen leider Artemio, maar er is ook gesproken over de eis van een groot geldbedrag. Enkele uren na de gijzeling werden volgens verschillende bronnen alle behalve zeven werkers vrijgelaten, maar later op de dag werd dit tegengesproken door de lokale overheid. Het Peruaanse leger meldt dat de rebellen vermoedelijk via de... » meer lezen
Paloma de Papel van Fabrizio Aguilar en het naoorlogse verwerkingsproces van Peru: Jongeren op de weg van herinnering, verzoening en identiteit op zoek naar een nieuwe toekomst (2009)
Gastronomie en eten is een sappig onderwerp dat steeds aanwezig is geweest in de kunsten. Zo betoogde Professor Rita De Maeseneer in haar cursus ‘La Comida en las Letras Hispánicas’ op intrigerende wijze dat eten onder andere religieuze, sociale, psychologische, culturele, seksuele, raciale,… connotaties kan hebben. Er is, ter illustratie, de 16e eeuwse kroniekschrijver Alvar Núñez Cabeza de Vaca die in zijn ‘Naufragios’ gekookt vlees en vis aanbrengt als tekenen van beschaving, dit in contrast met het plantaardige rauwe voedsel van de Nieuwe Wereld dat als barbaars wordt bestempeld. Bier en... » meer lezen
Lima in Beeld in de films Dioses en Chicha tu madre: Verschillende vertellingen over de Peruaanse nationale identiteit (2009)
De meeste Peruaanse jongens die in de toeristensector van Cusco werken hebben één of meerdere relaties met een buitenlandse toerist gehad. Dit is een gevolg van het vele contact dat zij met toeristen hebben, maar ook een levensstijl waarbinnen een relatie met een westers meisje beter past. De jongens hebben allerlei creatieve versiertrucs om de buitenlandse meisjes voor zich te winnen. De vrouwelijke toeristen vallen als een blok voor de charmes van deze verleidelijke latino’s en authentieke Indianen. Tourist bubble Cusco ontving in 2010 een recordaantal bezoekers, zo kopte de... » meer lezen
Este mes mi hermana Vanesa (12) y yo estamos solas en casa, y recientemente inicio las labores escolares y Vanesa cursa el 2do de secundaria y ya alista útiles (cuadernos, fólderes, etc.) hemos estado forrando y haciendo caratulas. Cuando vi el reloj era las 11:40 am no me alcanzo tiempo para cocinar. Entonces fuimos a almorzar al restaurant que esta en la otra urbanización porque Vanesa ingresa al colegio a las 12:45 del día y mientras el señor trae la sopa. Reviso sus cuadernos y faltaba hacer una caratula en... » meer lezen