Latijns-Amerika magazine.
 

Latijns-Amerika in New York

29-12-2013 door Lotte van Oudheusden

conSentido was een week in New York en verbleef – bij toeval – in de Latijns-Amerikaanse wijk El Barrio, gelegen in East Harlem (Upper Manhattan). De verrassing was groot toen we bij aankomst vanuit de metro naar boven kwamen. In één straat zagen we joyerías, cuchifritos, aguas frescas, arepas en chicharrón, talloze Latijns-Amerikaanse restaurants en een Iglesia Latinoamericana de Dios Pentecostal. De week die volgde ontdekten we klein Latijns-Amerika in New York.

new york conSentido

Foto’s: Lotte van Oudheusden

 

El Barrio is in de tweede helft van de negentiende eeuw ontstaan en werd in eerste instantie bevolkt door arme Duitse, Ierse, Scandinavische en Oost-Europese Joodse immigranten. Later kwamen daar veel Italiaanse immigranten bij en werd het een voornamelijk Italiaanse wijk, tot Latijns-Amerikanen na de Eerste en Tweede Wereldoorlog naar New York kwamen en zich vestigden in het noordoostelijke deel van Manhattan. De door hun gebruikte naam El Barrio werd een begrip in New York. Tegenwoordig is een derde van de populatie Puerto Ricaan, gevolgd door een grote groep Mexicanen (10%) en steeds meer Salvadoranen en Dominicanen. De Latijns-Amerikaanse sfeer is zeker een bezoek waard als je in New York bent!

conSentido New York

Foto’s: Lotte van Oudheusden

 

Een paar reistips van de conSentido-redactie:

El museo del Barrio, met een vaste collectie Latijns-Amerikaanse kunst, van de precolumbiaanse tijd tot het heden, en wisselende tentoonstellingen, concerten en boekbesprekingen. Gelegen aan Central Park.

– Restaurant Amor Cubano, heerlijk en authentiek Cubaans eten. Aanraders: de yuca con mojo als voorgerecht en de pargo camaguey als hoofdgerecht.

Justo Botanica: een botánica is een winkel met religieuze voorwerpen, volksmedicijnen en andere spirituele producten. De winkel bestaat als sinds 1930 en is daarmee de oudste botánica van El Barrio.

Los muros hablan: Afgelopen zomer vond in El Barrio het festival Los muros hablan plaats.  Latijns-Amerikaanse kunstenaars werden uitgenodigd om muurschilderingen te maken op gebouwen in de wijk. Bekijk hier waar je de muurschilderingen kunt zien.

Meer Latino New York op conSentido>>

new york conSentido

Foto’s: Lotte van Oudheusden

reageren