Latijns-Amerika magazine.
 

Latijns-Amerikaanse films op het IFFR 2022

11-01-2022

Het International Film Festival Rotterdam beleeft van 26 januari tot en met 6 februari 2022 haar 51e – online – editie. Het programma staat online, de kaartverkoop is gestart. Ook dit jaar zijn er weer verschillende parels uit en over Latijns-Amerika te zien. Een overzicht. 

Clara Sola – Nathalie Álvarez, 2021, Costa Rica, Zweden, België, 106 min

Clara leeft in haar eigen wereld, waar de planten en dieren haar innigste vrienden zijn. Vanwege haar fysieke en geestelijke beperkingen houdt haar moeder haar doen en laten in een stevige greep. Een nieuwe ontmoeting schudt haar beknotte bestaan op.

 

Medusa – Anita Rocha da Silveira, 2021, Brazilië, 127 min

De mythe van Medusa als gestileerde thriller in hedendaags Brazilië. De 21-jarige, gelovige Mariana probeert net als haar vriendinnen de ideale vrouw te zijn. Andere vrouwen hardhandig de maat nemen hoort daar ook bij. Tot Mariana zelf niet meer in het perfecte plaatje past.

 

Noche de fuego – Tatiana Huezo, 2021, Mexico, Duitsland, 100 min

In het op feiten gebaseerd speelfilmdebuut van de Mexicaanse Tatiana Huezo proberen drie jonge meisjes – Ana, Paula en María – zo normaal mogelijk op te groeien in een afgelegen bergdorp, dat wordt beheerst door drugskartels. Betoverend mooi, ondanks het angstaanjagende geweld.

 

EAMI – Paz Encina, 2022, Paraguay, 83 min

Eami betekent ‘bos’ in het Ayoreo; het betekent ook ‘wereld’. Kennelijk maakt het inheemse Ayoreo-Totobiegosode-volk geen onderscheid. De Paraguayaanse regisseur Paz Encina reisde voor haar film naar Chaco. Ze verdiepte zich in de mythologie van de Ayoreo-Totobiegosode en luisterde naar hun hartverscheurende verhalen over hoe ze uit hun leefgebied worden verjaagd. 

  • Nederlandse première

  • Selectie Tiger Competition 2022

 

Malintzin 17, Mara Polgovsky, Eugenio Polgovsky, 2022, Mexico, 63 min

Zeven dagen en nachten filmde Mara Polgovsky vanuit zijn appartement op twee hoog. Samen met zijn dochter Mile bestudeert hij het voortglijdende (straat)leven: de vuilnisophalers, de buren met honden, de gasleveranciers, de door de bomen rennende eekhoorntjes die op zoek zijn naar eten. De hele tijd vanuit datzelfde oogpunt – eigenlijk hetzelfde als dat van de broedende duif, die de meeste aandacht opslokt. 

  • Nederlandse première

  • Selectie Tiger Competition 2022

 

Proyecto Fantasma, Roberto Doveris, 2022, Chili, 85 min

In afwachting van de vervulling van zijn grote droom – een filmrol – werkt Pablo als trainingsacteur op een medische faculteit en als betaald deelnemer aan therapeutische groepssessies. Om financieel rond te komen verhuurt hij een kamer in zijn appartement in een buitenwijk van Santiago de Chile. Maar het ziet ernaar uit dat hij de controle over zijn bestaan definitief kwijt is, wanneer zijn huisgenoot vertrekt met achterlating van een huurschuld, een verzameling planten, een hond, een wollen vest en… een huisgeest.

  • Nederlandse première

  • Selectie Tiger Competition 2022

 

Freda – Gessica Généus, 2021, Frankrijk, 89 min

Student Freda woont met haar familie in een arme buurt van Port-au-Prince, Haïti,  waar protesten en geweld oplaaien. Weggaan of blijven geloven in de toekomst, dat is haar dilemma. Levendig beeld van verhoudingen vanuit vrouwelijk perspectief, zowel politiek geëngageerd als ontroerend persoonlijk.

 

El nombre de las cosas, Diego Escobar, 2022, Chili, 42 min

 
  • Nederlandse première

  • Selectie Tiger Short Competition 2022

 

Quién lo impide – Jonás Trueba, 2021, Spanje, 220 min

Meeslepende driedelige film die vijf jaar lang de levenskracht van een groep Spaanse tieners op een empathische en ontroerende manier vastlegt. Ze bootsen situaties na uit hun eigen leven en laten zichzelf zien zoals ze werkelijk zijn: eerlijk, vol emotie, humor, scherpzinnigheid en overtuigingen.

 

Kijk voor meer informatie en het volledige programma op: www.iffr.com.

reageren

meer Kunst en Media

meer Brazilië

meer Haïti

meer Mexico