Latijns-Amerika magazine.
 

Mama Matrea, een lekkere wereldontmoetingsplek

15-08-2015 door Lisa Couderé

conSentido heeft een bijzondere relatie met Mama Matrea in Antwerpen. Ondertussen drie jaar geleden opende dit gezellig cocktailbar-restaurant zijn deuren voor de officiële lancering van ons Latijns-Amerika magazine in België. Maar dit is niet de enige reden waarom we deze mooie plek een warm hart toedragen; Mama Matrea is een gezellige totaalbeleving.

Er even tussenuit

Van zodra je Mama Matrea binnenkomt, wandel je een tropisch sfeertje binnen zonder exact te weten waar je bent. Heerlijk even weg uit tijd en ruimte en gewoon gezellig samenzijn. conSentido is overigens niet de enige die deze ruimte ontdekte voor zijn activiteiten. Ook het Latijns-Amerikaans Filmfestival van Vlaanderen hield hier Filmfeestjes en Eat Responsable organiseerde er een sessie Environmental and Social Impacts of the Food Industry. Tijdens Mama’s Open Mic kan jong poëtisch talent laten zien wat het in huis heeft. En voor onze dansvoeten is er een breed gamma aan feestjes; van Cumbia Crazyness met DJ Kumbia Beats tot Brazilian Grooves met DJ Sambasoul en Reggae Nights.

DSC_0365

Uitbaatster Sandra Carolina Delgadillo Porcel mag dan wel Boliviaanse zijn ze pint zich zeker niet vast op dit Zuid-Amerikaanse land. Mama Matrea is een wereldontmoetingsplek in hartje wereldstad Antwerpen. En dat is ook wat Mama Matrea sinds 2008 succesvol wil creeëren: een ontmoetingsruimte tussen verschilende culturen, mensen, artiesten en kunstdisciplines.

 

 

 

 

 

 

Hablamos comida
In de keuken staan een Braziliaanse, Nederlandse en op woensdag ook Boliviaanse kokkin. Niet zomaar een folklorisch detail, maar een lekkere interculturele combinatie die de wereldkeuken met fusiongerechten van Mama Matrea op tafel presenteert.

De Boliviaanse gerechten op het menu zijn de pastel de quinoa en salteñas. Laat mij toe even lyrisch te zijn over salteñas! Want waar ieder zelf respecterend Latijns-Amerikaans land wel een variant op de empanada heeft, bezit Bolivia trots een patent op een veel rijker gevuld half deeg-maantje. Si de salteña, het smakelijke volle neefje van de slanke empanada. Ook Latijns-Amerikanen uit omliggende landen worden helemaal vrolijk van de gedachte om bij het oversteken van de grens naar Bolivia van de salteñas te kunnen smullen. En hoewel in Bolivia deze lekkernij in de voormiddag op iedere straathoek gesmaakt wordt, is de salteña in Mama Matrea, België, zeker zo lekker als avondsnack.

Salteñas

Salteñas

De echte test zijn de smaakpupillen van onze eigen conSentida Carmen Laura Gimenez Solar, Boliviana de nacimiento y corazón: “Knapperig van buiten, sappig van binnen; essentieel in een salteña.”

Verder vind je een handjevol gerechten geïnspireerd op Latijns-Amerikaanse traditionele lekkernijen die ondertussen als Culinair Patrimonium van de Mensheid kunnen beschouwd worden. Hier met een originele toets: van de Fajita Chili con Carne tot verschillende originele combinaties op de homemade glutenvrije maïstortilla’s.

Omdat onze smaakpapillen vrolijk worden van variatie is de week bij Mama Matrea nooit saai. Iedere weekdag biedt een nieuwe ervaring: dinsdag smaken we de Latino-dagschotel met pintje, woensdag is het Volkskeuken, donderdag all you can eat Taco Thursday en vrijdag krijgen we een gratis thuisgemaakt dessert bij aankoop van een cocktail bij onze hoofdschotel!

Latino-dagschotel

Latino-dagschotel

De Latino-dagschotel verrast de ene dag met een lekker visje met brazilnoten, mangosausje, en baiao de dois (een Braziliaanse versie van rijst met bonen), de andere met krokante kip met mango en ananas. Verwacht bij Taco Thursday niet de typisch Mexicaanse tacos al pastor, maar de heerlijke Mama Matrea variant. Ook niet onbelangrijk en wat al wel eens in de Latijns-Amerikaanse restaurant keuken kan ontbreken: al de gerechten worden gereserveerd met een fris slaatje!

Om met sabor af te sluiten nog even vermelden dat er sinds kort heerlijke huisgemaakte bakbananenchips te knisperen zijn. Niets doet mij zo wegdromen naar lange busreizen in Latijns-Amerika als bananenchips. Ook geen detail: de bediening is vrolijk vriendelijk. In het kort: een avondje tropisch weg uit de dagelijkse sleur en lekker genieten? Mama Matrea in Antwerpen!

 

We love Mama Matrea want: 

– Er hangt heel het jaar door een “oh heerlijk ik ben op vakantie”-sfeer.
– Tijdens happy-hour vind je nergens zo goedkope, en lekkere (!), cocktails; van de klassiekers tot originele mixen.
– Ook zwanger of tijdens een rustige avond kan je genieten van overheerlijke mocktails en fruitcrushes zonder alcohol of een gamma aan kruidenthee.
– De Latino-dagschotel is iedere week weer een aangename verrassing, weg met de culinaire sleur!
– Heerlijk smullen hoeft niet prijzig te zijn. Leve de democratische gastronomie!
– De ecologische stempel staat ook op de agenda.

 

Mama Matrea
Lange Nieuwstraat 13
2000 Antwerpen
(+32)487.32.26.44

Openingstijden:
Dinsdag – donderdag: 17:00-0:00
Vrijdag – zaterdag: 17:00-4:00

www.mamamatrea.com
www.facebook.com/mamamatrea

 

reageren