Latijns-Amerika magazine.

door Raimon den Boef

Als je me zou vragen welk gerecht uit de Mexicaanse keuken mijn favoriet is dan kies ik zonder lang nadenken voor de tacos al pastor. Het eten in een Mexicaanse taquería (tacozaak) is sowieso een klein feestje: gezeten op een plastic stoeltje eten met je handen, het op smaak maken van de taco met heerlijke sausjes en het eenvoudige bijbestellen. Maar in de grote taco-familie is de taco al pastor toch wel de smakelijkste variant van allemaal.

Wie wel eens door de straten van een Mexicaanse stad heeft gelopen, zal ze vast wel eens gezien hebben: de grote verticaal opgestelde spitten met vlees die doen denken aan de vleesspitten van de shoarmazaak. Die vorm is geen toeval. Halverwege de vorige eeuw namen Libanese migranten dit eten en de typisch bereidingswijze mee naar Mexico. In Mexico werd het lamsvlees wel veranderd naar varkensvlees en ook wordt het op een andere wijze gemarineerd. De lagen vlees worden gemarineerd met achiote (zaadjes van de orleaanboom), azijn en verschillende kruiden en pepers. De mix verschilt per maker. Vervolgens wordt het vlees laagsgewijs aan het spit bevestigd en al draaiende wordt het vlees gegrild. De vleesspit is vaak zichtbaar opgesteld aan de straatkant zodat de voetganger, naast aangetrokken door de geur, kan zien hoe met flinke messen stukjes vlees er vakkundig af worden gesneden en op een tortilla worden gelegd. Een echt lokkertje dus. Eenmaal je tortilla met vlees ontvangen kan je er naar wens koriander, ui, limoen, pittige sausjes en ananas aan toevoegen. Een eenvoudig gerecht maar o zo lekker.

Sommige van de benodigde ingrediënten zijn niet zomaar bij elke supermarkt te verkrijgen. Via de webwinkels van conSentido’s partners Tjin’s Toko en ¡Que Rico! van Miryam kun je allerlei soorten Latijns-Amerikaanse producten bestellen, zoals ook de ancho- en chipotlepepers van dit recept! 

Ingredienten:

Voor 10 porties: 

    1 kilo varkenshaas, gesneden in dunne filets
    3 guajillo chilipepers, zonder zaadjes en schoongemaakt
    2 ancho chilipepers, zonder zaadjes en schoongemaakt
    2 chipotle pepers in adobo saus
    2 geplette teentjes knoflook
    1 gesnippperde ui
    1/4 kop azijn
    1/2 kop sinaasappelsap
    1 kopje gemalen ananas
    3 kruidnagel
    1 theelepel komijn
    1 theelepel oregano
    1 tomaat
    1 eetlepel zout

Voor het serveren: 

    Maïstortilla’s (bij voorkeur met de hand gemaakte)
    4 schijfjes ananas
    1/2 kop gehakte koriander
    1/2 kop gehakte ui
    Plakjes limoen

Bereiding:

Voorbereiding: 25 min + 4 uur marineren – Bereidingstijd: 40min 

  1. Bak de tomaat in een koekenpan op matig vuur. Draai de tomaat voortdurend om totdat de buitenkant is verbrand en los begint te laten, dit ongeveer 10 minuten. Schil daarna de tomaat, snijd door de helft en verwijder de zaadjes.
  2. Kook ondertussen genoeg water in een middelgrote pan en voeg de guajillo- en anchopepers toe. Laat koken tot ze zacht zijn, dit duurt ongeveer 5 minuten.
  3. Doe de gekookte pepers in een blender. Voeg de chipotlepepers, knoflook, ui, azijn, sinaasappelsap, gemalen ananas, kruidnagel, komijn, oregano en de gebakken tomaat toe. Mix totdat er een homogene saus ontstaat.
  4. Neem een (afsluitbare) kom en leg het vlees erin.  Voeg de saus toe en zorg ervoor dat het al het vlees bedekt. Laat de saus minstens 4 uur in het vlees trekken.
  5. Verwarm een ​​grillplaat of grill op matig hoog vuur. Grill de gemarineerde filets, draai ze eenmaal om, totdat ze volledig gaar zijn, ongeveer 2 minuten per kant.
  6. Snij het vlees in kleine stukjes.
  7. Serveer het vlees op verwarmde tortilla’s. Voeg koriander en versnipperde ui toe.
  8. Optioneel: voeg enkele druppels limoensap, gegrillde anasschijfjes en/of een pittige saus toe.