Latijns-Amerika magazine.
 

‘Escuela de arte nazi’ geopend in Chili

10-04-2014 door Ruby Sanders

“Escuela de Arte Presidente General Augusto Pinochet Ugarte”, zo heet de pas geopende school in Chiloé, een eiland in zuidelijk Chili. De school is het onderwerp van de dag onder verbijsterde bewoners van Ancud, Chiloé, maar directeur Godofredo Rodríguez Pacheco zegt niet te snappen waar alle ophef om te doen is. 

Rodríguez Pacheco, bewoner van Chiloé en zelfverklaard kunstliefhebber, schrijver, nationalist en promotor van nazi-ideologie legt uit dat in zijn ogen de naam die hij voor de school gekozen heeft, geen provocatie is. “Waarom kunnen anderen wel de naam van Salvador Allende gebruiken, een Jood en vrijmetselaar?”, vraagt hij. Het logo van zijn school is een gigantisch hakenkruis in een witte cirkel tegen een rode achtergrond.

Het idee bestond al jaren, maar het leek de oprichter nu het perfecte moment om de school dan echt te openen. In Chili wordt hevig gedebatteerd over het onderwijssysteem. Hij wil op de school gelijkgestemden bijeen krijgen, en lessen aanbieden in onder andere filosofie, bio-enegetica, muziek en geschiedenis, met de idealen en ideologieen van het Derde Rijk als rode draad door de lesstof. Uiteindelijke doel is om een landelijke nationalistische politieke partij op te richten.

Het project heeft vele reacties opgeroepen, uit binnen- en buitenland. De provinciale en regionale overheden van Chiloé zijn opgeroepen de openening van de school tegen te houden. Ook vanuit de joodse gemeenschap van Chiloé is aangedrongen bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken om de school te onderzoeken en om te achterhalen of de financiering van het project uit de hoek van neonazistische organisaties uit de regio komt. Ondanks dat de school door het Ministerie van Onderwijs niet erkend wordt als opleidingsinstituut, zijn er nog geen gronden gevonden waarop de school verboden kan worden. Het verspreiden van nazi-gedachtengoed is niet illegaal in Chili.

Bronnen: Vice, ilovechile.cl, tabletmag.com en soychile.cl.

reageren