Latijns-Amerika magazine.
 

Nieuwe rechtszaak mogelijk tegen Jorge Zorreguieta

04-01-2013

In Argentinië zijn nieuwe aanklachten ingediend tegen Jorge Zorreguieta. Mogelijk zal opnieuw zijn aandeel in verschillende verdwijningen tijdens de Argentijnse dictatuur worden onderzocht. Eén overlevende en een aantal familieleden van slachtoffers hebben samen een nieuwe aanklacht neergelegd bij een Argentijnse onderzoeksrechter tegen de vader van prinses Máxima en andere oud-ministers. Dit meldde de Argentijnse krant Página 12 deze week. Tijdens de Argentijnse dictatuur onder Jorge Videla was Zorreguieta minister van Landbouw en bekleedde tijdens de junta een hoge positie bij het Nationaal Instituut voor Landbouw- en Visserijtechnologie (INTA). Ten minste 794 werknemers van dit instituut zijn tijdens de dictatuur ontslagen, verdwenen of zelfs vermoord. Dit gegeven en in hoeverre Zorreguieta hier inderdaad van op de hoogte was, zal nu opnieuw onderzocht worden, als het aan de nabestaanden ligt. Zij eisen een complete herziening van de data en een focus op de vraag wie de verantwoordelijken zijn voor deze slachtoffers.  

De verdwenen personen waren vóór het begin van de dictatuur in 1976 werkzaam bij het INTA en stonden onder directe verantwoordelijkheid van Jorge Zorreguieta. Dit is al eerder onderzocht, maar tot op heden heeft het instituut nooit haar medewerking willen verlenen. Nu heeft het INTA wel laten weten volledige medewerking te zullen verlenen aan een eventueel nieuw onderzoek.

Een onderzoeksrechter zal nu eerst een vooronderzoek instellen om vast te stellen of een nieuwe rechtszaak inderdaad zal geschieden. Zorreguieta heeft altijd ontkend iets te weten van de verdwijningen tijdens zijn de Argentijnse junta. Nu zullen ook zijn leidinggevende posities worden onderzocht bij verschillende organisaties vóór Zorreguieta’s ministerschap. Of het tot een nieuwe rechtszaak zal leiden, is nog zeer de vraag.

reageren