Latijns-Amerika magazine.
 

Op volle toeren: verkiezingscampagne in Venezuela

10-04-2013 door Remi Lehmann

Zondag 14 april gaat Venezuela voor de derde keer in een half jaar naar de stembus. Na de dood van Hugo Chávez gaat de strijd tussen oppositiekandidaat Henrique Capriles Radonski en aangewezen opvolger van ‘El Comandante’, Nicolás Maduro.

Na weken van ‘precampagne’ ging vorige week de campagne echt van start. Maduro’s kick off was in de thuisstaat van Chávez. Daarna ging hij op verkiezingstour in zijn ‘autobus’, een verwijzing naar Maduro’s tijd als buschauffeur (foto’s). Een van de meest opvallende verkiezingsbeloften was de verhoging van het minimumloon tot wel 45%. Dat is geen overbodige luxe na de twee devaluaties die de Venezolanen dit jaar voor de kiezen kregen. Maduro’s campagne heeft zich voorlopig vooral buiten Caracas afgespeeld. Donderdag zal hij zijn afsluitende rally in  de hoofdstad houden. Hij riep op de 7 boulevards van de stad te vullen als een eerbetoon aan Hugo Chávez.

capriles

Op diezelfde ‘avenidas’ begon en einigde Capriles’ campagneweek: na een mars tegen onveiligheid, werden ook steden in het binnenland en het ooit zeer toeristische Isla Margerita bezocht. Precies een week later was hij terug in de hoofdstad: meer dan 100.000 aanhangers wandelden met hem naar Avenida Bolívar waar Capriles zijn speech hield (foto’s). Feller dan ooit, richtte hij zijn pijlen op Maduro: hij zou lui en incompetent zijn. Maar Capriles had ook ruimte gemaakt voor zijn positieve campagneboodschap: “de tijd van verandering is aangebroken”…”ik ben hier om de armen te dienen”.

Zegeningen van een klein vogeltje…

De campagne speelt zich niet alleen op straat af. Vorige week schreef ik over dat kleine vogeltje, Twitter, waar de strijd tussen @NicolasMaduro en @HCapriles vooralsnog gewonnen wordt door laatstgenoemde. Zo verklaarde Nicolás Maduro live op televisie dat Chávez tot hem was verschenen…in de vorm van een klein vogeltje dat hem zegende.

Maduro’s steunbetuigingen komen echter ook van hen die nog onder ons zijn. Oud-president Lula van Brazilië geeft in een verkiezingsspot zijn goedkeuring aan Maduro. Lula roemt Nicolás vanwege “zijn kundigheid, en liefde voor zijn volk, maar bovenal zijn grote affiniteit met het gedachtegoed van Hugo   Chávez”.

Erg verrassend was de steunbetuiging van Lula overigens niet: meerdere malen sprak Lula zijn steun uit voor zijn “grote vriend” Chávez. Bijvoorbeeld tijdens de presidentsverkiezingen in 2012 en 2006, maar ook tijdens de oliestaking van de oppositie in 2002. De oppositie is echter not amused. Parlementslid María Corina Machado noemde de inmenging in binnenlandse aangelegenheden door Lula grotesk en onacceptabel.

Stemcomputers en hongerstakers

Er waren meer zaken waarover de oppositie zich de afgelopen week opwond.  Volgens de  woordvoerder van de oppositie, Ramón Aveledo, heeft een lid van de politieke partij van Maduro PSUV, de inlogcode van 45.000 stemmachines. Dit was tijdens een audit van de stemmachines geconstateerd.  De oppositie heeft formeel een klacht ingediend, maar deze is door de Kiesraad niet  behandeld. De kwestie ligt gevoelig omdat de oppositie de Kiesraad niet lijkt te vertrouwen. Meerdere malen hebben zij de onafhankelijkheid en onpartijdigheid van de organisatie in twijfel getrokken. Van een algehele boycot door de oppositie – zoals in 2005 – lijkt vooralsnog echter geen sprake.

Enkele studenten besloten echter wel tot een boycot, en wel van voedsel: zij gingen in hongerstaking om aandacht te vragen voor de partijdigheid van de Kiesraad. En aandacht kregen ze, alleen niet op een prettige manier. Ze werden namelijk aangevallen door aanhangers van Maduro, waarbij enkele gewonden vielen.

Geen kans voor Capriles

Donderdag is de laatste dag waarop de kandidaten campagne mogen voeren. Er lijkt onder journalisten en analisten consensus te bestaan dat Maduro de verkiezingen relatief eenvoudig zal winnen. In tegenstelling tot de verkiezingen in oktober, reizen slechts een paar Nederlandse journalisten af naar het land van olie en rum.

reageren