Latijns-Amerika magazine.

Peruaanse voetbal terug van weggeweest

08-07-2019 door Armand Leenaers

» Columns

Ondanks het verlies op Brazilië in de finale van de Copa América afgelopen zondag, heeft het Peruaanse voetbalelftal laten zien dat het eindelijk terug is van weggeweest, schrijft Armand Leenaers. 

Dit bedenk je niet: Nederlandse vrouwen speelden de finale van het WK voetbal tegen de VS en dezelfde avond stond in Rio de Janeiro het Peruaanse team in de finale van de Copa América tegenover Brazilië. Outsider Peru ontdeed zich van favoriet Uruguay en versloeg aartsvijand Chili. Na 44 jaar speelden de dragers van het volgens kenners mooiste voetbalshirt ter wereld weer de belangrijkste voetbalwedstrijd van Latijns-Amerika.

Het Peruaanse voetbal komt van ver. In 1975 was het nog winnaar van de Copa América tegen Colombia en een geduchte tegenstander van Nederland op het WK van 1978. In de beslissende poulewedstrijd verloor het op bizarre wijze (6-0) van Argentinië. Heel Zuid-Amerika weet: ze hebben zich laten omkopen door het regime-Videla. Spelers als Teófilo Cubillas, Héctor Chumpitaz en Hugo Sotil waren de smaakmakers. Daarna volgde een diepe val: Peru ging bijna failliet door hyperinflatie, werd geteisterd door de burgeroorlog met Lichtend Pad en vecht nog steeds: nu tegen corrupte politici.

Het voetbal stelde weinig tot niets meer voor. Een groot talent als Jefferson Farfán kwam bij PSV terecht en Feyenoord kocht Renato Tapia. Maar het land van mijn echtgenote komt er bovenop. De beste metafoor daarvoor is in Latijns-Amerika (en niet alleen daar) het voetbal. De Argentijnse coach Ricardo Gareca maakte er een team van dat zich na 36 jaar afwezigheid naar het WK van 2018 knokte. Dolenthousiaste Peruanen waren in Frankrijk de meest opvallende fans. Afgelopen zondag kende de euforie nauwelijks grenzen meer. Ondanks het uiteindelijke verlies in de finale is het voor de komende tijd: Arriba Perú.

reageren