Latijns-Amerika magazine.
 

Sabor Andino in Antwerpen

18-09-2012 door Carmen Laura Gimenez Solar
Foto: Lotte van Oudheusden

Sabor Andino
Ankerrui 54, Antwerpen

Voorgerechten gemiddeld €10,-
Hoofdgerechten gemiddeld €22,-
Nagerechten gemiddeld €9,-
Huiswijn €4,- per glas

Vorige week stond Lima in het teken van de Peruaanse Mistura-week, een zevendaagse culinaire ervaring waarbij chefs het Peruaanse volk op heerlijke nationale lekkernijen trakteren. Eten van alle smaken en prijzen, met de bedoeling het nationale culinaire erfgoed onder de aandacht te brengen.

Vele kilometers daarvandaan konden we deze bijzonder smaakvolle week niet aan ons voorbij laten gaan; een perfecte gelegenheid om heerlijk Peruaans te gaan eten. Omringd door studentencafés, Spaanse en Portugese barretjes en de haven van Antwerpen, ligt Sabor Andino, het enige Belgisch-Peruaanse restaurant van het land. Al bij binnenkomst slaagt de inrichting erin om het strakke, het rustieke en het andino te combineren; de sfeer van donkere aardetinten, kleurrijke wandtapijten, subtiel licht en uitnodigende muziek belooft veel.

Al bij de voorgerechten, anticuchos de corazón (runderhartsateetjes) en ají amarillo relleno (gevulde gele paprika), kwam het woord ‘herkenning’ naar boven; we proefden de ‘echte Zuid-Amerikaanse’ aardappel, knikten tevreden en smulden. Het was niet veel, maar de smaak ervan maakte alles goed: goede combinaties, heerlijk bereide en mooi uitziende gerechtjes. Bij het bestellen van de hoofdgerechten gingen we voor drie keer vlees en één keer vis. Eén van ons, die liever geen vlees of vis eet, moest zich neerleggen bij het feit dat er geen vegetarisch aanbod was.

De gerechten; een lomo saltado, een seco de cordero en een vis- en schelpdierenstoof, waren stuk voor stuk goed: de smaak was authentiek en herkenbaar, maar omdat de gerechten uit verschillende regio’s van Peru komen, waren ze tegelijkertijd verrassend. Nogmaals een bewijs dat je voor de kunst van het koken niet altijd bijzondere of dure ingrediënten nodig hebt om een bijzonder smakelijk gerecht tot stand te brengen. De gerechten bij Sabor Andino stralen uit dat het eten (ook letterlijk) met het hart wordt bereid. Ook de combinatie van kleine postres die we bestelden, met onder andere een schattige en lekkere alfajor en een fijne sorbete de mango wist een goede combinatie van smaken te presenteren.

Hoewel op het eten niets is aan te merken, was het een kleine afknapper toen bleek dat besloten is geen tapbier te schenken, zodat de klant €4 voor een flesje bier (of glaasje wijn, of zelfs kopje thee) geacht wordt te betalen. Ook €7 voor een fles water zonder alternatief van kraanwater vonden we erg prijzig. Gelukkig was de Chileense huiswijn wel bijzonder lekker. De bediening leek niet al te veel zin te hebben om geïnteresseerd en efficiënt te werken, wat helaas een minder lekkere nasmaak achterliet. Daar tegenover staat dat we de hele avond op heel goede muziek werden getrakteerd.

Het belangrijkste aspect van een restaurant is, zeker als je bewust voor een bepaalde keuken kiest, het eten zelf en dat was werkelijk voortreffelijk te noemen. We liepen dan ook, een stuk armer maar met een volle buik naar buiten, er vol van overtuigd dat deze Sabor Andino zeker is aan te raden voor een typisch Peruaanse avond uit.

reageren

meer Culinario

meer Recensies

meer Peru