Latijns-Amerika magazine.

door Ruby Sanders

Tijdens het speuren op internet ter oriëntatie van een bezoek aan Argentinië, stuitte ik op La Crespo, een zaakje in Buenos Aires dat als ‘Jewish deli’ wordt omschreven. In de wijk Villa Crespo bestiert een kleindochter van Roemeens-joodse migranten een kleine zaak waar ze gerechten als knishes, kugel, cholent en pastramisandwich op de kaart heeft staan. Van heinde en verre, maar ook uit eigen wijk komen klanten in de stad met de grootste joodse populatie van Latijns-Amerika, de Oost-Europees joodse keuken proeven, met een Argentijnse twist. En laat het nou net deze week Chanoeka zijn, met gisteren de laatste van de acht feestdagen, ook wel ‘feest van de lichtjes’ genoemd, wat we wel kunnen gebruiken in deze winterse dagen. Op elk van de acht dagen worden de lichtjes van de menora aangestoken, ter nagedachtenis aan een klein beetje olie dat volgens de overlevering wel acht dagen bleef branden. Ook ter nagedachtenis aan dit ‘wonder van de olie’, wordt met Chanoeka veel voedsel met olie bereid, zoals de in flink olie gebakken latkes uit dit recept.

DSC_1173

Latkes zijn kleine aardappelkoekjes, die traditioneel alleen uit geraspte aardappel en ui bestaan, maar tegenwoordig in vele variaties te vinden zijn. In de Verenigde Staten worden ze met appelmoes gegeten, maar in Latijns-Amerika zul je dat niet snel tegenkomen. In La Crespo in Buenos Aires worden ze geserveerd met zalm (gravlax) en hummus, maar het kan bijvoorbeeld ook met een beetje zure room en avocado. Een recept waar weinig voor nodig is, en dat typeert zowel de joodse als de Latijns-Amerikaanse keuken: van eenvoudige middelen de heerlijkste en origineelste gerechten maken, bij voorkeur genuttigd met naasten en als het even kan in combinatie met een feestdag om het gerecht aan te wijden.

DSC_1179

Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van de redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijns-Amerikaanse restaurants in Nederland en Belgie. De artikelen zijn te lezen op Noticias en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren!

Kijk hier voor meer over de Latkes van deli La Crespo.

Ingredienten:

Voor de latkes:
 • 4 grote aardappels, geraspt
 • 1 grote ui, geraspt
 • 1 ei
 • 1 eetlepel bloem
 • 1 theelepel bakpoeder
 • Zout en peper naar smaak
 • Plantaardige olie om in te bakken
Voor op de latkes:
 • Gerookte zalm, kleine plakjes
 • Hummus
 • Zure room
 • Avocado, in plakjes
 • Dille

Bereiding:

Rasp de vier aardappelen met een gewone rasp. Rasp ook de ui en meng alles in een grote kom. Probeer zoveel mogelijk overtollig vocht af te gieten door op het mengsel te drukken, of door de geraspte aardappel en ui in een schone theedoek te drukken en zo het vocht eruit te drukken. Voeg de bloem en bakpoeder toe, het ei en meng alles goed. Voeg peper en zout naar smaak toe. Giet in een grote koekenpan flink wat olie en wacht een paar minuutjes totdat de olie goed heet is. Vorm kleine platte pannenkoekjes van het mengsel en leg die voorzichtig in de hete olie. Bak tot één kant goudbruin is en draai dan om. Bak ook de andere kant totdat de gehele latke mooi bruin van kleur is en stevig aanvoelt. Haal uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Serveer direct, met een laagje hummus en daarop een plakje zalm en wat dille, of een beetje zure room en daarop een plakje avocado.