Buñuelos worden op elke straathoek in Colombia verkocht, soms zo klein als een abrikoos, soms zo groot als een flinke perzik. Mensen kopen ze op straat of maken ze zelf thuis, want de ingrediënten die je nodig hebt voor deze zachtzoete kaasballetjes, heb je eigenlijk altijd wel in huis. Alleen het meel van cassave of yuca, hier ook wel tapiokmeel genoemd, is waarschijnlijk in een Nederlandse keuken niet standaard aanwezig. In tropische winkels of Indonesische toko’s kun je het meel makkelijk vinden. Je kunt ook in plaats van meel zelf geschilde yuca raspen en dat gebruiken, misschien nog wel lekkerder. Je eet buñuelos als lekker tussendoortje, als toetje, op een feestje, of thuis bij een lekkere kop warme chocola. Ook met kerstmis worden de buñuelos traditioneel gegeten in Colombia. In andere Latijns-Amerikaanse landen worden de buñuelos ook gegeten, overal natuurlijk net anders, maar steeds met evenveel smaak. Hier in Nederland kunnen ze als een alternatief voor de oliebol de feestdagen opvrolijken. Je kunt de buñuelos zoeter maken door meer suiker toe te voegen en minder kaas, of hartiger door het omgekeerde te doen. Experimenteer zelf met de hoeveelheden.
Zie hier en hier nog twee andere overheerlijke recepten voor een Latijns-Amerikaanse kerst!
Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijnsamerikaanse restaurants in Nederland en Belgie. De artikelen zijn te lezen op Noticias en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren.