Latijns-Amerika magazine.
 

Sabor Latino: Caribisch eten bij Planet Rose

25-10-2012 door Ruby Sanders

Niet hip of oubollig, ‘authentiek’ Latijns-Amerikaans en laaggeprijsd zonder goedkoop aan te voelen. Muziek die perfect past bij het eten en een kokkin die zelf langs de tafels gaat om te serveren en te vragen of alles naar wens is. Waar vind je dit nog? Bij Planet Rose, zo blijkt; het naar eigen zeggen eerste Caribische restaurant van Nederland. In Jamaicaanse sferen vertoeven is het hier vlak achter de Amsterdamse Kinkerstraat: het interieur ziet groen en geel van de Jamaicaanse vlaggen, er wordt Engels gesproken met mooie Jamaicaanse tongval door gastvrouw Rose, uit de boxen klinkt moderne Caribische dancehall en gouden oude reggae en het eten is precies zoals je het op Jamaica zou verwachten. Belangrijkste (en bijzonderste) hoofdgerecht op de kaart is de Jerk (kip, lam, zalm); een donkere, kleverige en pittige soort marinade waarin vlees of vis wordt gedrenkt voordat het op de grill wordt gelegd. En dat is bijzonder lekker!

Planet Rose heeft op de website een overdadige lijst aan gerechten staan, maar biedt per dag een wisselend menu met een selectie aan beschikbare gerechten. Op het eerste gezicht lijkt het of vlees en vis de overhand hebben, maar ook als vegetariër is het goed toeven hier. De kokkin maakt op verzoek speciaal vegetarische gerechten en de bijgerechten worden standaard zonder vlees en vis geserveerd.

Eerst bestellen we een lekkere scherpe bonensalade en fijne zoutevis-‘fritters’, een soort beignets die komen met een heerlijk chilisausje. Als hoofdgerecht eten we uiteraard de Jerk Chicken, die alleen als grote portie geserveerd wordt, en verder de smakelijke lamscurry en een speciaal voor ons gemaakt vegetarisch gerecht, met als hoofdingrediënt de bijzondere Jamaicaanse groente ackee. De ackee is een tropische vrucht die in bereiding als groente wordt gebruikt. Oorspronkelijk groeide de vrucht vooral in West-Afrika, maar in de achttiende eeuw werd de ackee geïntroduceerd in het Caribisch gebied. Ackee met zoutevis (ackee with saltfish) wordt tegenwoordig gezien als het nationale gerecht van Jamaica. De lamscurry en het groentegerecht bestellen we als kleine portie, voor een luttele €10 per portie. Bij de gerechten komt een grote bak rijst met bonen erdoor, lekkere plakken bakbanaan erbij en een heerlijk frisse koolsla.

Terwijl we aardig vol zijn geraakt van dit troostrijke soul food, kunnen we het niet laten om tot slot nog een (flink) stuk cocoscake te nemen, precies goed en niet te zoet om mee af te sluiten. Door het huiselijke eten en de gemoedelijke sfeer voelen we ons helemaal thuis bij Planet Rose. Op deze woensdagavond staan er helaas geen rijen mensen voor de deur, terwijl de jerk chicken en ook de andere gerechten dat zeker verdienen. Wij zullen hier in ieder geval terugkomen.

Planet Rose vind je in de Nicolaas Beetsstraat nummer 47 in Amsterdam, vlak om de hoek van de Kinkerstraat.

Voorgerechten: gemiddeld €5
Hoofdgerechten: klein gemiddeld €10 en groot gemiddeld €16
Dessert: €6

Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijnsamerikaanse restaurants in Nederland en Belgie. De artikelen zijn te lezen op Noticias  en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren.

reageren