Latijns-Amerika magazine.

door Suzan Goes

Changua is een soep die in Colombia wordt gegeten als ontbijt. Toen iemand mij uitlegde wat changua was, vond ik het zo’n vreemde combinatie van ingrediënten dat ik het wel moest proberen. Warme melk met ei, lente-ui en koriander, en dat ook nog
als ontbijt. Dat kón gewoon niet lekker zijn.

Ik was dan ook aangenaam verrast toen ik mijn eerste changua probeerde: het was verrassend lekker! Toen ik in Bogotá woonde at ik het regelmatig als ontbijt, al is het soms even zoeken voor je een plek vindt waar ze changua serveren. Dat zijn meestal niet de mooi uitziende, hippe barretjes. Het is meer een gerecht van de oudere generatie en veel jonge ‘rolos’ (inwoners van Bogotá) kennen het niet. Het gerecht heeft inheemse roots en komt uit Cundinamarca, het departement waar Bogotá in ligt. Buiten deze regio en het aangrenzende departement Boyacá wordt changua niet gegeten. Changua is eenvoudig te maken en een goede bodem voor de rest van de dag.

Hieronder een filmpje met instructies:

Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijnsamerikaanse restaurants in Nederland en Belgie. De artikelen zijn te lezen op Noticias  en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren.

Ingredienten:

2 kopjes water - 2 kopjes (volle) melk - 4 eieren - 4 theelepels fijngehakte koriander - 2 eetlepels gesneden lente-ui - Zout - Peper - Blokjes geroosterd brood (in Colombia: calado)

Bereiding:

1. Breng in een pan het water, de melk en wat zout aan de kook 2. Breek de eieren voorzichting in het kokende mengsel (zonder het eigeel te breken) 3. Dek de pan af en laat het een minuut koken 4. Leg in elke soepkom een theelepel lente-ui (deze kun je eventueel van tevoren in boter bakken) en een theelepel koriander (naar eigen smaak) 5. Schep de eieren uit de pan en leg in elke soepkom een ei 6. Breng de soep op smaak met wat peper en zout en verdeel de soep over de kommen 7. Garneer de changua met het brood