Latijns-Amerika magazine.
 

Sabor Latino: écht Argentijns eten bij El Gaucho

25-04-2014 door Stefanie Klaassen

Argentijns restaurant El Gaucho 
Steenstraat 57, Leiden
Tel. 071 513 2530

Argentijnse restaurants heb je in alle soorten en maten. Vaak zijn het ketens, gerund door Nederlandse eigenaren en met een clichématige, doch vrij prijzige menukaart. Het Leidse restaurantje El Gaucho, een eenmanszaakje gerund door een Argentijn, is anders. Een van de koks, César, vertelt me er meer over.

De locatie lijkt op het eerste gezicht op een zogeheten tourist trap te wijzen; de Steenstraat in Leiden is een zeer centrale, drukke straat in het verlengde van het station met een aaneenschakeling van exotische (en minder exotische) restaurantjes. Ook het interieur doet een beetje cliché aan: de banken zijn bedekt met ‘typisch Argentijnse’ koeienhuiden. En zoals in veel Argentijnse restaurants het geval is, is hier tevens een kaart te vinden met de namen van ‘onderdelen’ van een koe erop. Desalniettemin is het een leuk, knus maar vooral heel sfeervol restaurantje. En dit Argentijnse restaurant, dat hier al meer dan 25 jaar zit, heeft écht lekker eten.

IMG-20140424-0040722

César is nog geen jaar geleden naar Nederland verhuisd en is afkomstig uit Bariloche, Argentinië. Sindsdien woont en werkt hij met veel plezier in Leiden. Hij maakt onderdeel uit van de bijna volledig Spaanstalige staf van het restaurant. César vertelt: ‘De eigenaar van dit restaurant, David, is 33 jaar geleden om familieredenen naar Nederland verhuisd. Met de inspiratie die hij als kok in Argentinië heeft opgedaan, is hij hier samen met zijn zus een restaurant gestart. Hij werkt met een eigen, authentieke menukaart; alle recepten zijn afkomstig uit Argentinië. De producten, behalve het rundvlees, halen we hier wel uit de omgeving.’

Op de kaart staan een hoop verschillende gerechten, allen typisch Argentijns. Dat betekent: veel rundvlees (bife de lomo, bife de chorizo), empanadas, en zelfs het lokale bier: Quilmes. Verder zie ik het traditionelere gerecht humitas staan, maar ook wat voor de minder bereisde Nederlander herkenbare gerechten. César: ‘De specialiteit is natuurlijk de bife de lomo. We importeren het rundvlees uit Argentinië, omdat je anders deze kwaliteit en smaak niet kunt krijgen. We bereiden alles op een traditionele asado, in een open keuken.’

César vertelt dat er veel vaste gasten komen, waaronder een hoop van Latijns-Amerikaanse afkomst: ‘Het is net een kleine community hier soms, alhoewel het natuurlijk niets vergeleken met Amsterdam is.’ Toevallig zit er naast ons tafeltje een Argentijns echtpaar; da’s een goed teken. We bestellen eerst empandas, om vervolgens zowel de kip als een goed stuk rundvlees te consumeren. Natuurlijk maken wij dankbaar gebruik van de zelfgemaakte Chimichurri die hier standaard op de tafels staat. Het eten is goed bereid en de porties zijn niet te groot of te klein. Je kunt zelf kiezen of je salade of aardappels als bijgerecht wilt en het vlees zelf is voorzien van heerlijke gegrilde groenten.

De bediening is erg aardig en loopt geregeld langs om te vragen of alles naar wens is. Na een kopje koffie en een niet heel bijzonder dessert taaien we af. Het is al met al geen goedkoop restaurant, maar je krijgt wel waar voor je geld en alles is van hoge kwaliteit. Toegegeven, misschien kan er met de gerechten ook niet veel fout gaan, zo met een asado en Argentijns rundvlees. En dit restaurant mag in mijn ogen dan wel een aanrader zijn, voor vegetariërs is het waarschijnlijk minder geschikt. Maar je waant je wel even in Latijns-Amerika.

Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijnsamerikaanse restaurants in Nederland en Belgie. De artikelen zijn te lezen op Noticias  en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren.

reageren

meer Culinario

meer Recensies

meer Argentinië