Latijns-Amerika magazine.

door Stefanie Klaassen

Ze konden al bijna niet ontbreken in onze Sabor Latino: de empanada’s! Van oorsprong afkomstig van het Iberisch schiereiland, maar al snel overgewaaid naar Latijns-Amerika en delen van Azië. Bijna iedereen in deze contreien is er dol op, en ook online heeft deze hartige snack zijn doorgang gevonden: talloze facebookpagina’s en verschillende soorten recepten verschijnen als resultaat van de zoekterm ‘empanada’. Ook hier in Nederland wordt het hapje op verschillende plaatsen aangeboden en naar het schijnt is zelfs onze aanstaande koningin fan!

Dat deze snack populair is in Máxima’s thuisland Argentinië, blijkt niet alleen uit het feit dat het op elke hoek van de straat te koop is. Zo prijkt de empanada als vergelijkingsobject tussen allerlei ‘basisproducten’ op de voedingsrichtlijnenkaart van zo ongeveer elk zichzelf respecterend fastfoodrestaurant. En ja, ze zijn inderdaad wel rijk aan calorieën..

Het principe van een empanada is simpel: een gevuld pasteitje, dat vaak wordt geconsumeerd als snack. En alhoewel er eindeloze variaties van dit halvemaanvormige envelopje bestaan, zal ik me hier vooral op de empanada zoals ik die in Argentinië heb leren maken, richten. Maar ook binnen dit land zijn er weer vele variaties mogelijk; van iets zoeter tot een pittig gekruid hapje en van gebakken in de oven (a la Salta) tot gefrituurd (a la Tucumán). In deze laatste provincie wordt overigens jaarlijks een heus ‘Fiesta Nacional de la Empanada’ georganiseerd.

Empanda’s kunnen eenvoudig op allerlei verschillende manieren gevuld worden: met rundvlees (gehakt), groenten, kaas en ham, tonijn of kip. In dit recept beschrijf ik de empanadas criollas, oftewel de empanada’s met gehakt. Lastiger is om in Nederland het juiste deeg te krijgen. Dit kun je daarom het beste zelf maken. Je kunt echter ook simpelweg kiezen voor bijvoorbeeld bladerdeeg voor hartige taart, maar dit vind ik persoonlijk wel minder lekker. Typerend voor alle empanada’s is dat je de randjes van het deeg uiteindelijk sierlijk dichtvouwt (empanar betekent letterlijk ‘inpakken’ of ‘vullen’). Dit kun je naar eigen inzicht doen, maar een écht mooi resultaat vergt wel de nodige oefening. Tijd om aan de slag te gaan!

Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijnsamerikaanse restaurants in Nederland en Belgie. De artikelen zijn te lezen op Noticias  en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren.

 

Ingredienten:

De vulling:
750 gram rundergehakt
bosuitjes - 3 grote uien
2 hardgekookte eieren
groene olijven
1 blokje groentenbouillon
zout, peper, paprikapoeder, oregano, komijn en eventueel andere kruiden naar keuze.
3 dozijnen empanada-deeg, of anders:
Het deeg:
500 gram bloem
2 eieren
100 gram boter
1 theelepel zout en peper
8 eetlepels water

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 180-200 graden.
2. Indien je niet met kant-en-klaar deeg werkt, meng de ingrediënten en kneed het tot een mooi deeg.
3. Kook de eieren en snijd de bosui in ringetjes en de olijven in kleine stukjes.
4. Rul het gehakt. Of je olijfolie of boter gebruikt, maakt niet uit. Bak de uien (in kleine stukjes gesneden) mee.
5. Voeg het bouillonblokje toe en vervolgens de rest van de specerijen (naar keuze).
6. Laat het niet te lang koken, anders wordt de inhoud te droog.
7. Verdeel de vulling over het empanada-deeg.
8. Voeg aan elke empanada groene olijf toe, evenals een stukje ei en een beetje bosui.
9. Bevochtig vervolgens een deel van het deeg en sluit het geheel goed af. Zorg ervoor dat er niets open blijft staan.
10. Vouw de randen van de empanada op een leuke manier om (zie filmpje).
11. Doe de empanada’s in de voorverwarmde oven en laat ze hier ongeveer een kwartier in zitten. Wanneer de empanada’s een goudbruin korstje hebben, zijn ze klaar.
Het is ook mogelijk om zoete empanada’s te maken. Volg hiervoor bovenstaand recept, maar voeg nu bij stap 7 ook rozijnen en een beetje suiker toe aan het mengsel. Alvorens te gebruiken, laat je de rozijnen eerst 5 minuten wellen.
Empanada’s kunnen zonder toevoegingen als sausjes en marinades gegeten worden, maar om de smaakbeleving echt helemaal af te maken, kun je voor Chimichurri gaan; een typisch Argentijns sausje op basis van olie, azijn en verschillende kruiden (verkrijgbaar in de betere kruidenwinkels). Lekker met een Argentijns wijntje erbij.