Latijns-Amerika magazine.

door Karla Medina, Mark van den Brink

Bij het denken aan ijs zal de meerderheid vanzelfsprekend aan smaken zoals chocolade, vanille of aardbei denken. Dit zijn volgens mijn bescheiden mening de meest gangbare smaken die je tijdens je leven zult proeven. En ja, het wordt je al te gemakkelijk gemaakt. Je hoeft alleen maar naar de supermarkt te gaan en je koopt je favoriete smaak ijs. Tot op een dag mijn oma Consuelito op bezoek kwam in mijn woonplaats Tapachula. De heetste plaats die je je kunt voorstellen.

Op deze dag in maart gaf de thermometer een temperatuur van 38 graden aan en je kunt jezelf afvragen hoe je in een plaats kan wonen, die je permanent doet denken aan een sauna. De komst van mijn oma kwam als een geschenk uit de hemel. Ze leerde me één van de beste recepten die ik tot de dag van vandaag ken; het maken van mijn eigen helado de aguacate, oftewel avocado-ijs! Ja, je leest het goed, avocado. De meesten kennen de vrucht, waarvan de naam van het precolumbiaanse woord ‘ahuacatl‘ afstamt, als het basisingrediënt voor de fameuze guacamole dipsaus. Helado de aguacate is het meest exotische ijs dat je in je leven zult proeven en is daarnaast nog eens goedkoop en zeer makkelijk te bereiden!

helado

Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijnsamerikaanse restaurants in Nederland en Belgie. De artikelen zijn te lezen op Noticias  en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren.

 

Ingredienten:

Volgens mijn oma Consuelito zijn dit de ingrediënten die je nodig hebt voor je eigen helado de aguacate:
  • 2 of 3 rijpe avocado's.
  • 1 blik gecondenseerde melk.
  • 125 gram slagroom zonder suiker, want de gecondenseerde melk bevat al genoeg suiker.
  • 125 gram crème fraîche.

Bereiding:

Bereidingswijze Verwarm water in een pan. Verwijder de schil van de avocado's en snij deze in stukjes. Plaats de gesneden vruchten in een zeef voor één minuut in het warme water, zodat de avocado's niet bruin worden. Plaats de avocado's in een schaal en voeg daarbij de gecondenseerde melk en crème fraîche toe. Als je wil kun je wat druppels limoensap toevoegen. Meng alles met een staafmixer totdat er geen stukjes avocado's meer zijn en het geheel een soort van papje wordt. Klop de slagroom zodat het volume krijgt. Dit zorgt ervoor dat het ijs romig wordt. Meng de geklopte slagroom met de avocado's, de gecondenseerde melk en de crème fraîche. Plaats het mengsel in een tubaware en doe deze in de vrieskast. Na een dag vriezen is het ijs klaar. Mijn oma vindt het lekker om bij het ijs nootjes of amandelen te eten, maar dit mag je natuurlijk met andere lekkernijen combineren. Een idee is om er kokosijs en daarbovenop slagroom bij te doen, zodat het geheel nog exotischer wordt. Je zult versteld staan hoeveel indruk je zal maken op vrienden en familie. Heel verfrissend op warme dagen. Durf je het aan om het te proberen?