Latijns-Amerika magazine.

door Amarens Greidanus

Een paar dagen geleden, zittend in de Nederlandse zon en terugdenkend aan mijn studietijd in Mexico, herinnerde ik me ineens een erg lekker en verfrissend drankje dat ik in Mexico veelvuldig heb genuttigd: agua de horchata. In veel eettentjes in de D.F. (México Distrito Federal, oftewel: Mexico-Stad), wordt er standaard gevraagd of je bij je eten (taco al pastor, kip met mole poblano…) ook agua de jamaica of agua de horchata wilt. Die laatste, een zoete rijstdrank met kaneel (niet te verwarren met de Spaanse horchata, een vergelijkbare drank maar dan op basis van amandelen) was altijd mijn favoriet. Bovendien kon ik geen Nederlandse equivalent verzinnen én de ingrediënten voor deze drank zijn hier makkelijk te verkrijgen, in tegenstelling tot de agua de jamaica, of je moet toevallig een hibiscus sabdariffa (flor de jamaica in het Spaans) in je tuin hebben… Vandaar hier het recept voor heerlijke zomerse agua de horchata!

horch

Ingredienten:

-          Rijst (twee kopjes) -          Water (zes kopjes, of: drie kopjes water, drie kopjes melk (eventueel gecondenseerd) -          Kaneel (halve theelepel) -          Suiker (1/3kopje) -          Vanille (1 theelepel)  

Bereiding:

Laat de rijst (ongekookt!) een nachtje weken in de helft van het water (drie kopjes). Doe dit de volgende dag eventjes in de blender met de kaneel. Schenk het mengsel door een fijne zeef of kaasdoek in een karaf. Voeg de overige drie kopjes water (of de melk), de suiker en de vanille toe. Roer alles goed door, voeg na wens nog wat suiker, kaneel of vanille toe en serveer koud, eventueel met ijsblokjes (zoals in Mexico) en nog wat kaneel bovenop.