Latijns-Amerika magazine.

door Mark van den Brink

Guacamole werd – voor zover bekend – al in de zestiende eeuw gemaakt door de Azteken in het zuiden van Mexico. Het woord guacamole komt van ahuacatlmolli dat in de inheemse taal Náhuatl letterlijk ‘avocadosaus’ betekent. Volgens de precolumbiaanse mythologie werd het guacamolerecept door de Azteekse god Quetzalcoatl aan hen geschonken.

Vandaag de dag vind je in een gemiddelde Nederlandse kroeg of grand café menigmaal op de menukaart guacamole tussen de bitterballen en het kaasplankje. Vaak opgediend met tortillachips in gesmolten kaas.

Het blijft echter verbazend dat deze eetgelegenheden maar zelden een degelijke guacamole kunnen klaarmaken. Het ergste doet vermoeden dat ze de dipsaus niet vers, maar uit een potje uit de supermarkt serveren; terwijl het toch zo eenvoudig te bereiden is. Hieronder een versie van het guacamolerecept die mij door mijn vriendin uit Mexico is geleerd en altijd een succes is.

De guacamole kan gegeten worden met tortillachips, maar is ook zeer goed te combineren met andere Mexicaanse gerechten, zoals taco’s, tinga en enchiladas. In Mexico verschilt het per regio hoe de guacamole wordt bereid en opgediend.

¡Buen provecho!

 

Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijnsamerikaanse restaurants in Nederland en Belgie. De artikelen zijn te lezen op Noticias en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren.

Ingredienten:

 • 3 rijpe Hass avocado's;
 • 1 grote tomaat;
 • 1 ui;
 • bosje koriander;
 • zwarte peper en zout;
 • Eventueel naar smaak de sap van een halve groene limoen en rode peper of jalapeños

Bereiding:

 1. Snijd de avocado's doormidden en schraap met een eetlepel de vrucht uit de schil en doe deze in een grote schaal. Bewaar daarbij één van de pitten.
 2. Prak met een vork de avocado's fijn in de schaal. Bij voorkeur niet met een staafmixer; zodat de dipsaus nog textuur behoudt en geen slap papje wordt.
 3. Snij de tomaat, de koriander en snipper de ui en voeg dit toe bij de avocado's.
 4. Prak en meng de samenstelling in zijn geheel en breng de guacamole op smaak met een snufje zout en zwarte peper. Voeg de pit van de avocado toe aan de guacamole, zodat de avocado in de saus niet te snel bruin wordt.
 5. Voor wat extra smaak en pit kun je eventueel nog de sap van een halve groene limoen en een rode peper of jalapeños toevoegen.