Wanneer ik aan Mexico terugdenk; dan denk ik aan enorme bergen gekleurde pepertjes en geurige kruiden op de markt in de koloniale kunstenaarswijk Coyoácan, in het zuiden van Mexico-Stad. Ik studeerde politieke wetenschappen aan de Nationale Autonome Universiteit van Mexico (UNAM). Aan de rand van deze gigantische universiteitsstad deelde ik een piepklein appartementje met drie Mexicaanse studentes.
Tijdens urenlange dwaaltochten over de markt maakten ze me wegwijs in de Mexicaanse keuken. Ze leerden me het verschil tussen de kruidige, maar extreem scherpe Habanero pepers; de pittige Jalapeño; de ietwat mildere gedroogde Ancho Poblano; de op een vogelsnavel lijkende Chili de Arbol; de zachte Guajillo; en de rokerige Mulato peper.
Wanneer ik me tijdens de lunch naar huis haastte om samen met mijn huisgenotes te eten; toverden ze de pepertjes om in de meest fantastische gerechten. Vooral de verschillende mole’s deden mij telkens opnieuw versteld staan door de verrassende smaakcombinaties van zoet, bitter en pittig. In het bijzonder de mole negro bleek onverwachts lekker te zijn. Deze wordt gemaakt van onder meer de Ancho Poblano pepers, pure ongezoete chocolade, gedroogde pruimen en amandelen en wordt meestal als saus over gestoofde kip gegeten.
Sinds mijn terugkomst in Nederland bereid ik deze mole regelmatig als smaakmaker bij een bonensalade of als beleg voor op taco’s. Voor de gedroogde Ancho Poblano pepers ga ik naar de winkel Tjin’s Toko in de Pijp in Amsterdam en voor de chocolade gebruik ik de meest pure vorm die ze in supermarkt verkopen (met 78 procent chocolade).
Overigens schijnt pure chocolade erg gezond te zijn, vanwege de antioxidanten in de cacao. Dit wisten de Maya’s zelfs al. Tijdens religieuze en koninklijke evenementen dronken ze een met chili gekruide chocoladedrank, om zo sterker en wijzer te worden. Het woord ´chocolade´ is afgeleid van Xocoatl, wat in de inheemse taal Nauhatl ´bitter water’ betekent. Hoogstwaarschijnlijk was deze pittig gekruide chocoladedrank de voorloper van de hedendaagse mole negro. Met deze kennis in het achterhoofd, wordt een bord mole nog bijzonderder.
Buen provecho!
Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijnsamerikaanse restaurants in Nederland en Belgie. De artikelen zijn te lezen op Noticias en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren.