Latijns-Amerika magazine.

door Carmen Laura Gimenez Solar

Zoals vele families heeft ook de mijne haar kersttradities en die draaien allemaal om eten. Al vanaf 22 december wordt er hard gewerkt in de keuken, eerst met taarten voor de verjaardag van mijn oma op 23 december en vervolgens, met kerstavond in zicht, een speenvarken, een kalkoen en van alles eromheen. De kapitein achter deze grootschalige onderneming is mijn opa; hij breng op smaak, proeft, marineert, keurt (er moet altijd meer) en serveert. Het speenvarken en de kalkoen gaan al vroeg in de middag de oven in, om rond 22:00 knisperend van de oven naar onze tafels te worden vervoerd. Ja, vlees staat centraal in dit festijn, maar de garnituren zijn zeker niet met minder zorg bereid. Een jaarlijkse terugkerende favoriet is mijn opa’s pastel de papas: aardappeltaart: simpel, zwaar als een bom, maar oh zo lekker. Aangezien ik de hoge kunsten der bereiding des grote beesten nog niet aandurf, bied ik jullie dit recept en een van mijn meest geliefde kerstherinneringen aan.

Zie hier en hier nog twee overheerlijke recepten voor een Latijns-Amerikaanse kerst!

Ingredienten:

1 kilo iets kruimige aardappelen, bijvoorbeeld Raja-aardappelen 1 blok verse kaas, bijvoorbeeld feta (in Turkse en andere exotische winkels vind je vaak runderfeta uit blik, lekker stevig en vol van smaak, neem daar 2 rollen van) ½ kopje melk 4 eieren 2  uien (fijn gesneden) 1 tomaat (fijn gesneden) 1 theelepel kurkuma (geelwortelpoeder) Zout en peper

Bereiding:

Kook de aardappels met schil. Terwijl ze afkoelen maak je een ahogado (basis voor veel gerechten). Doe in een koekenpan een lepel zonnebloemolie, en al voordat deze warm wordt doe je de fijngesneden ui en tomaat erbij en strooi je de kurkuma eroverheen, met wat zout en peper. Laat het zacht bakken zonder er teveel aan te zitten, tot het een mooi goudkleurig geheel is geworden. Snij de inmiddels afgekoelde aardappelen en de kaas in plakken van ongeveer een halve centimeter. En dan stapelen maar: in een ingevette bakvorm  doe je eerst een laag aardappelen, dan een laag kaas en vervolgens een van de ahogado, en zo ga je door tot de vorm lekker vol zit. Klop vervolgens de eieren en de melk goed tot het een romig geheel wordt en corrigeer met zout. Dan de eimix over de aardappelen heen en hup de oven in. Bak het 30 minuten op 250 graden, laat eventjes afkoelen en Buen Provecho!!