Zoals vele families heeft ook de mijne haar kersttradities en die draaien allemaal om eten. Al vanaf 22 december wordt er hard gewerkt in de keuken, eerst met taarten voor de verjaardag van mijn oma op 23 december en vervolgens, met kerstavond in zicht, een speenvarken, een kalkoen en van alles eromheen. De kapitein achter deze grootschalige onderneming is mijn opa; hij breng op smaak, proeft, marineert, keurt (er moet altijd meer) en serveert. Het speenvarken en de kalkoen gaan al vroeg in de middag de oven in, om rond 22:00 knisperend van de oven naar onze tafels te worden vervoerd. Ja, vlees staat centraal in dit festijn, maar de garnituren zijn zeker niet met minder zorg bereid. Een jaarlijkse terugkerende favoriet is mijn opa’s pastel de papas: aardappeltaart: simpel, zwaar als een bom, maar oh zo lekker. Aangezien ik de hoge kunsten der bereiding des grote beesten nog niet aandurf, bied ik jullie dit recept en een van mijn meest geliefde kerstherinneringen aan.
Zie hier en hier nog twee overheerlijke recepten voor een Latijns-Amerikaanse kerst!