Latijns-Amerika magazine.

door Ruby Sanders

Net als veel typisch Latijns-Amerikaanse gerechten, heeft ook het Cubaanse ropa vieja een oude geschiedenis. Niet iedereen is het erover eens waar het recept precies vandaan komt, maar meest waarschijnlijk werd het al in de 16e eeuw naar het Caribisch gebied meegenomen door immigranten vanuit de Canarische eilanden. De naam ropa vieja (‘oude kleding’) kan slaan op het uiterlijk van het stoofgerecht of op het allegaartje van vleesrestjes die ervoor werd gebruikt, maar er zijn ook dichterlijker verklaringen voor de naam bekend. Zoals het verhaal van de arme arbeider die zijn gezin niet te eten kon geven en toen al zijn oude kleding verkocht om nog een beetje vlees te kunnen kopen, of zelfs nog sprookjesachtiger: de sloeber had niets om zijn familie te eten te geven en scheurde toen wat oude lappen kleding in stukken en maakte daar een stoofpot van, die zijn gezin smakelijk opat. In Nederland lach je hierom en gooi je vervolgens in de eerste de beste supermarkt een kilo runderlappen in je mandje. In Cuba anno 2015 daarentegen is rundvlees zeer schaars omdat koeien vooral gebruikt moeten worden voor werk op het land. Maar zoals het gaat op Cuba, waar niks mag maar alles geregeld kan worden – zoals Cubanen die verkleed als artsen kreeften vanuit een dokterstas verkopen op de zwarte markt – soms kun je toch aan een lekkere runderlap komen om ropa vieja mee te maken. Het kan trouwens ook prima met ossenstaart, varkensvlees (varkensnek of –schouder bijvoorbeeld) of kip gemaakt worden. Informeer bij de slager wat hij aanraadt. Hieronder mijn recept voor Cubaanse ropa vieja met makkelijk verkrijgbare ingrediënten, maar er mag gevarieerd worden. 

DSC_0910

DSC_0916

Ropa ViejaDSC_0928

Ingredienten:

Voor ongeveer 6 personen (hoeveelheid is aan te passen door meer groenten toe te voegen)

800 gram riblappen of sukadelappen
2 grote uien, gesneden in ringen
4 teentjes knoflook, gesnipperd 
4 el olijfolie 
2 groene paprika’s in dunne reepjes 
1 rode paprika in reepjes
3 grote rijpe tomaten, in stukjes 
half glas droge witte wijn
2 laurierblaadjes 
2 tl gemalen komijn
1 tl gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde of verse tijm
half blik gepelde tomaten, in stukken
3/4 el groene olijven zonder pit (kan uit blik), gehalveerd
zout en peper naar smaak 
groene en/of rode mildhete pepertjes uit pot (bijvoorbeeld jalapeños), uitgelekt en fijngehakt

Bereiding:

Braad eerst het vlees aan in wat olie in een pan met stevige bodem. Draai het vuur laag en voeg de helft van de ui, de laurier, een snuf zout en warm water of bouillon toe. Het vlees moet net aan bedekt zijn. Doe de deksel op de pan en laat het vlees zachtjes stoven tot het helemaal gaar en zacht is. Het ligt aan welk vlees je gebruikt, bij runderlappen is dit ongeveer 2,5 uur. Haal het vlees daarna uit de pan en leg apart om af te koelen. Laat als je veel vocht over hebt, het inkoken of hou het apart. Als het vlees koel genoeg is, kun je het met hand of met twee vorken helemaal uit elkaar trekken zodat los draadjesvlees overblijft. Vetrandjes kunnen worden weggegooid.

Doe ondertussen wat nieuwe olie in dezelfde pan en bak daarin de rest van de ui en de knoflook zachtjes aan. Voeg de kruiden toe en bak vervolgens alle paprika en de verse tomaat ongeveer tien minuten mee. Doe daarna de wijn en de tomaten uit blik bij het geheel en laat alles twintig minuten pruttelen. De laurierbladeren kunnen eruit en het uit elkaar getrokken vlees terug erbij. Meng alles goed en laat nog even stoven. Op het laatst kunnen de gehalveerde olijven en de gesneden groene en rode pepertjes erbij. Mocht het geheel wat droog zijn dan kun je nog wat apart gehouden vocht toevoegen.       

Bij de ropa vieja eet je het liefst gewone rijst of rijst met zwarte bonen (arroz moro) en een lekkere frisse koolsalade met heel fijngesneden ingrediënten: witte kool, rode kool, radijs, koriander, een groen pepertje en een rode ui. Daarover wat limoensap, olijfolie en zeezout. Heerlijkheid gegarandeerd!