Latijns-Amerika magazine.

door Charlot Lugtigheid

In een culinaire special over Latijns-Amerika waarin bonen en rijst de basis voor vele maaltijden zijn, verdient de Leonese bonensoep uit Nicaragua zeker een plaats. Een soep die ik voor het eerst heb mogen proeven in restaurant Bar Mississippi in de stad León, beter bekend onder de populaire bijnaam La Cucaracha. Het verhaal gaat dat de vader van voormalig eigenaar Feliz Hernandez Jirón een rokkenjager was en om die reden door zijn vrouw cucaracha werd genoemd. Een bijnaam die werd doorgegeven aan de zoon en zijn restaurant.

La Cucaracha bestaat inmiddels 80 jaar en trekt veel mensen, vooral op de vrijdagmiddag, zaterdag en zondag. De specialiteit van het geliefde restaurant is de goedgevulde bonensoep die vaak wordt besteld naast de nodige boca’s (gefrituurde snacks) en rum. Volgens familie Hernadez Jirón trekt de eenvoudige soep al jarenlang zoveel mensen door de kwaliteit die ze bieden. Ze gebruiken goede bonen, salsa inglesa en serveren de soep met ei, ui, geraspte kaas en getoast brood naar wens. Eenmaal in León kan je de stad niet verlaten zonder de echte bonensoep in La Cucaracha te hebben geprobeerd! Om de Leonese traditie zelf in huis te halen kun je onderstaand recept proberen.

Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijnsamerikaanse restaurants in Nederland en Belgie. De artikelen zijn te lezen op Noticias  en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren.

Ingredienten:

Voor 6 personen: - Een kilo rode/ bruine bonen - Een grote ui - Een grote tomaat - Een grote zoete paprika - Een bosje bieslook - 200 gram boter - 1 beker zure room - 6 eieren - 2 eetlepels azijn - Zout, peper en knoflook naar smaak

Bereiding:

Kook de bonen gaar. Verwijder de bonen, maar gooi het water van de bonen niet weg. Hak de ui, paprika, bieslook en de peper. Bak de groenten in boter tot de ui en de tomaat er goudkleurig uitzien. Voeg het water waarin je gekookt hebt toe aan de bonen. Om de soep te binden maal je een kopje gekookte bonen met de blender of keukenmachine. Voeg dit vervolgens aan de pan met bonen toe en breng het aan de kook met zure room en knoflook. Voeg zout en peper toe. Wanneer het kookt, voeg je drie geklopte eieren toe en roer je tot het goed gemengd is. Voeg twee eetlepels azijn toe. Breek de eieren één voor één en zorg ervoor dat je ze boven op de soep komen te liggen. Breng het vervolgens weer aan de kook. Het toevoegen van hele eieren in de soep is optioneel. De bonensoep wordt tenslotte geserveerd met getoast brood en geraspte kaas. Buen provecho!