Latijns-Amerika magazine.

door Ruby Sanders

Waar wij in Nederland al moeite hebben om één identiteit vorm te geven, gaat dat op sommige plekken aan de andere kant van de oceaan er heel anders aan toe. Want waarom genoegen nemen met één als je het beste kunt halen uit twee, drie of meer culturen? Zeker wanneer het om voedsel gaat, kunnen we niet anders dan iedere identiteit bovenop of naast de Nederlandse te omarmen. Van twee walletjes eten moeten we daarom veel letterlijker opvatten. In Latijns-Amerika is de eetcultuur niet alleen enorm gevarieerd en beïnvloed door tientallen landen en eetculturen; ook worden familierecepten vaak van generatie op generatie doorgegeven. Zo kan het dus zijn dat recepten van een Hongaars-joodse oma worden overgegeven aan een in Mexico-stad opgegroeide kleindochter, die later naar Los Angeles verhuist en daar een blog met de geweldige titel Challa-peño begint. Maar ook anderen delen volop Mexicaans-joodse recepten, zoals gefilte fish a la Veracruzana, matzeballensoep met jalapeños en matzetortillas.  

Nu komt dit goed uit, want de periode rond Pasen is vaak een samenkomst van feestdagen uit verschillende religies. Zo ook dit jaar; nu de Semana Santa samenvalt met Pesach, het Joodse paasfeest, dat ook een week duurt. De seideravond viel afgelopen maandag mooi gelijk met lunes santo, en dan ga je toch goed nadenken wat er op tafel moet komen. Belangrijkste regel tijdens de seidermaaltijd is dat er absoluut niets gegeten mag worden dat gerezen of gegist is (aangezien de uittocht uit Egypte herdacht wordt, toen er geen tijd was om het brood te laten rijzen). En wat hebben de opperrijbanen in al hun wijsheid besloten? Quinoa – het graan uit de Andes dat eigenlijk geen graan maar zaad  is – is geschikt voor Pesach! Dat heugelijke nieuws kun je het beste vieren met deze heerlijke, lenteachtige tabouleh met quinoa in plaats van de doorgaans gebruikte couscous of bulgur. 

Ingredienten:

Voor vier porties: 

 • 1 kopje quinoa
 • 1/2 theelepel zout
 • 2 eetlepels vers citroensap
 • 1 knoflookteen, gehakt
 • 1/2 kopje extra virgin olijfolie
 • peper naar smaak
 • 1 grote of 4 kleine komkommers, in blokjes gesneden
 • 4 tomaten, in blokjes (of cherrytomaatjes, gehalveerd)
 • fijngesneden peterselie (eigenlijk platte, maar gekrulde is ook goed)
 • handvol fijngehakte munt
 • 2 fijngesneden sjalotjes

Bereiding:

Het klaarmaken is heel eenvoudig. Kook de quinoa in afgepast water (niet in ruim water dus!); dat wil zeggen doe ongeveer één + een kwart kopje water bij één kop quinoa in een kleine of middelgrote pan. Doe daar een beetje zou bij en breng aan de kook. Laat ongeveer tien minuten zachtjes koken totdat al het water is opgenomen en de quinoa gaar is. Doe het vuur uit en laat het nog even rusten in de pan.

Maak ondertussen een dressing van de citroensap en de gehakte knoflook. Breng op smaak met zout en (versgemalen) peper. Doe de komkommer en tomaten – die je in blokjes hebt gesneden – in een grote kom en voeg daar de fijngesneden verse kruiden en de sjalotten aan toe. Meng daarna de quinoa door het geheel. Voeg nog wat zout en peper toe naar smaak en sprenkel de dressing eroverheen. Je kunt aan de tabouleh nog andere groente toevoegen zoals rode paprika, avocado in blokjes of beetgare bloemkool in kleine roosjes.