Latijns-Amerika magazine.

door Lotte van Oudheusden

Vorige maand stond conSentido in het teken van de Latijns-Amerikaanse keuken. Naast fotoreportages, recepten en een overzicht van Latijns-Amerikaanse restaurants in Nederland en België, gaven wij een aantal tips om kookinspiratie op te doen. Een van de blogs in dit lijstje is Nos Kushina Krioyo   (antilliaans-eten.nl). 

Deze blog is van de in Nederland wonende Curaçaoenaar Jurino. De afgelopen drie jaar heeft hij zo’n tachtig Antilliaanse recepten geplaatst en voorzien van mooie illustraties; een aanrader!

Vandaag probeerde ik twee recepten van Jurino: Arroz Moro (rijst met kidneybonen) en Ko’i Pinda (pindabonbons). 

Arroz Moro is een simpel bijgerecht dat je zo gemaakt hebt, maar er een stuk leuker uitziet dan witte rijst en bovendien erg smakelijk is! Met wat avocado of bakbanaan erbij heb je al een maaltijd, maar het lijkt me ook erg lekker met bijvoorbeeld gestoofd gehakt

Vind meer heerlijke Antilliaanse recepten van Jurino op antilliaans-eten.nl!

Arroz moro Antilliaans eten conSentido

Foto’s: Lotte van Oudheusden

Ingredienten:

  • 2 kopjes rijst
  • 1 blik kidneybonen (400 gram)
  • 1 bouillonblokje 
  • 1 klein blikje tomatenpuree 
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel boter
  • 1 theelepel sojasaus
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 3-4 takjes verse koriander
  • water

Bereiding:

Zoals beschreven op Nos Kuschina Krioyo

  • Kook de rijst gaar in water waarin een bouillonblokje is opgelost. Verhouding rijst:water is 1:1 1/2 (dus bij 2 kopjes rijst 3 kopjes water gebruiken)
  • Verhit de olie en boter in een koekenpan op matig vuur. Fruit hierin de ui met een beetje zout. 
  • Voeg de knoflook, de tomatenpuree, de koriander, de sojasaus en de bonen toe en verwarm het geheel totdat het bijna kookt.
  • Voeg nu de gekookte rijst toe en roer goed.