Latijns-Amerika magazine.
Santa Rosa de Lima. Foto: canelita0306 via Flickr.

Santa Rosa de Lima ook in Nederland vereerd

28-08-2019 door Armand Leenaers

» Columns

Op 30 augustus viert een groot deel van Latijns-Amerika de feestdag van Santa Rosa de Lima, een van de bekendste heiligen van het overwegend katholieke continent. De eerste katholieke heilige geboren op het Amerikaanse continent. De patroonheilige van Lima, Peru, van Noord- en Zuid-Amerika, de Filipijnen én ….. het Zuid-Limburgse Sittard.

Santa Rosa de Lima werd in 1586 geboren in Lima, Peru als Isabella de Flores y Olivia als tiende kind in een arm Spaans gezin. In navolging van Catharina van Siena besloot ze haar leven in dienst te stellen van god en nam de kloosternaam Rosa aan. Na een ascetisch leven dat in het teken stond van hulp aan wezen, ouderen en zieken stierf ze in 1617 na een lange lijdensweg op slechts 31-jarige leeftijd. 

Rosa van Lima was bevriend met de later eveneens heilig verklaarde San Martín de Porres, die was toegetreden tot de orde der Dominicanen. In 1671 werd Rosa de eerste vrouwelijke heilige van Zuid-Amerika. Ze is de personificatie van de Latijns-Amerikaanse kerk: ingebed in lijden, zonder grote hulpmiddelen en macht. In dezelfde periode werd ze aangeroepen om Sittard te vrijwaren van een dysenterie-epidemie. Deze gebeurtenis wordt al eeuwenlang gevierd met een mis en processie waarin duizenden mensen meelopen naar de Sint Rosakapel, even buiten de stad Sittard. De Limburgse stad eert Sint Rosa in het weekend van 23 augustus. 

Rosa is ook patrones van tuinmannen en bloemisten en haar hulp wordt ingeroepen bij familieruzies en verwondingen. Ze wordt afgebeeld met een metalen ketting om haar middel en een kroon met rozen. In Peru staat Rosa de Lima op het biljet van 200 sol. In heel Peru zijn meer dan 72 steden en dorpen naar haar vernoemd. De aan haar gewijde kerk in Lima, de Santuario de Santa Rosa, staat op de plek waar zij en haar ouders in armoedige omstandigheden woonden en ligt even buiten het historische centrum. Een bezoek meer dan waard. Even verderop in de zeer fraaie Santo Domingobasiliek bevinden zich de urn met haar as en de graftombe van San Martín de Porres.

Meer over de verering van Sint Rosa in Sittard op http://www.sintrosasittard.nl

reageren