Latijns-Amerika magazine.

door Julienne Weegels

De Nicaraguaanse keuken kent vele bijzondere regionale gerechten en is tropisch doch simpel een heerlijke keuken. Je kunt er leven van het eten op straat omdat er op elke straathoek een pulpería, panadería, fritanga of buffet is te vinden. ’s Ochtends word je al om 7 uur gewekt door de tortillera die huis aan huis ‘tortiiiiiiiilla’s verkoopt! Overal wordt van alles verkocht en het is een kwestie van ontdekken waar je de beste bonen, de beste cacao of de lekkerste gegrilde maïs kunt krijgen. In elke stad bruist de markt van de eetkraampjes en dat is dan ook dé plek om lekker te lunchen of nachtelijk te dineren. Van carne en baho tot krielkippensoep met albondigas, van chancho con yuca tot arroz aguado.

Toen het idee van ‘La Fritanguita de la Lleca’ ontstond en daarmee het idee 100% Nicaraguaanse eten te maken voor een Amsterdamse volkskeuken (om zo geld in te zamelen voor Lleca, een theaterproject in een Nicaraguaanse gevangenis), was het niet makkelijk de zo gebruikelijke ingrediënten te lokaliseren. Waar kun je in hemelsnaam Maseca (een bepaald type maismeel, red.) vinden? En bittere sinaasappel, yerba buena of achiote? Om over de pozol, pinolillo en chicha nog maar te zwijgen.

Gelukkig redde de Turkse, Surinaamse en Afrikaanse winkeltjes op en rond de
Dappermarkt de keuken. Ook vonden we in een zijstraatje van de Albert Cuyp Tjin’s
Toko, waar ze veel ‘Mexicaanse’ producten verkopen zoals Maseca en achiote-pasta. Slijterij Ton Overmars is de enige slijterij in Amsterdam e.o. die de heerlijke Flor de Caña-rum verkoopt, waarvan we mojito’s en macuácocktails konden maken.

Hieronder het recept voor het voorgerecht van de avond: sopa de frijoles, oftewel bonensoep.

Ingredienten:

Zwarte bonen (2 blikken AH); 3 tenen knoflook; 1 halve ui; paprika, 1 kwart; zout en chili op smaak; bouillonblokje (runder of groente); 250 ml water; koriander; crème fraîche of zure room verdund met karnemelk tot yoghurt-achtige consitentie; gebakken ui

Bereiding:

Doe de zwarte bonen met hun aanhangend vocht, knoflooktenen, ui, paprika en een snufje zout (en chilipeper naar wens) in een blender. Blend het geheel terwijl je beetje bij beetje het water toevoegt totdat het een dikkige crème-soep consistentie heeft, maar niet waterig wordt! (Tip: om refried beans te maken doe je ditzelfde, maar dan zonder water toe te voegen of maar een héél klein beetje en dan bak je het bonenmengsel in ’n pannetje.) Haal de soep uit de blender en verwarm ‘m al roerend in een pan. Voeg naar wens nog een bouillonblokje, zout & peper toe. Laat ’t zo’n 10 minuten koken (het mag doorkoken maar roer regelmatig zodat de onderkant niet in de pan aanbakt). Wanneer je de soep serveert kun je ‘m garneren met verse koriander, ‘crema’ (een yoghurt-dik mengsel van crème fraîche of sour cream met karnemelk), en/of gebakken uienringen. Wil je de soep als hoofdmaaltijd eten, dan kun je er op z’n Nicaraguaans eieren in doen. Deze eieren kun je batido (geslagen) of entero (heel) erin meekoken. Doe de eieren in de soep wanneer deze goed kookt. Voor geslagen eieren sla je de eieren door de soep, waardoor je allemaal stukjes ei krijgt. Voor hele eieren breek je het ei op de rand van de pan en laat je ’t ei erin vallen. Even 4-5 minuutjes mee laten koken en je hebt ’n lekker meegetrokken ei in je soep (je kunt de eieren ook apart koken maar da’s minder lekker). Buen provecho!