Zondag is in Uruguay de linkse Tabaré Vázquez verkozen tot president van het land. De voormalige hartchirurg zal voor de tweede keer het hoogste ambt gaan bekleden, nadat hij van 2005 tot 2010 ook al president was van Uruguay. De 74-jarige Vázquez is lid van het Frente Amplio (‘Brede Front’), een linkse coalitie die nu haar tiende jaar aan de macht viert en zal kunnen verlengen. Nadat Vázquez een maand geleden de al eerste ronde won, wist hij gisteren overtuigend met 53 procent van de stemmen de overwinning binnen te slepen. Tegenstander Luis Lacalle Pou van de conservatieve Partido Nacional kwam uit op 40 procent en erkende al vrij snel zijn nederlaag.
In hoofdstad Montevideo werd de overwinning van Vázquez, en daarmee impliciet de continuering van het sociale en vooruitstrevende beleid van voorganger José Mujica, uitbundig gevierd. Door de aanhangers van Mujica wordt gehoopt en verwacht dat Vázquez het uitgezette beleid doorzet, dat de afgelopen jaren onder andere heeft gezorgd voor een regulering van de verkoop, productie en consumptie van marihuana, de invoering van het homohuwelijk en legalisering van abortus. Met de winst van het Frente Amplio is voortgang van het sociale beleid veiliggesteld. Toen Vázquez in 2004 werd gekozen, was hij de eerste linkse president na jarenlange hegemonie van de twee traditionele machthebbende partijen: de Nationale en de Colorado-partij.
Met voorganger Mujica zal Vázquez grote voetstappen te vullen hebben. De nog tot maart 2015 zittende president en ex-guerrillero is een nationaal en internationaal gewaardeerd staatsman, die door zijn progressieve beleid maar vooral ook bijzondere persoonlijkheid en eenvoudige levensstijl overal tot de verbeelding sprak. Het grootste deel van zijn salaris leverde hij direct in voor de bouw van woningen in arme wijken en ook weigerde hij het presidentiële paleis te betreden. Mujica bleef met zijn vrouw op hun verouderde boerderij even buiten Montevideo wonen, en in zijn karakteristieke Volkswagen Kever rijden. Binnen Uruguay bestaat, zeker in het binnenland, ook een groep die het vooruitstrevende beleid echter niet zo op handen draagt. De conservatieve stemmers klagen over slechte kwaliteit in het onderwijs en aanhoudende criminaliteitscijfers.
Ondanks dat hij als behoudender wordt gezien dan Mujica, is Vázquez zoals gezegd geen vreemde in de politiek. Hij heeft in zijn tijd de huidige sterke positie van Uruguays economie in gang gezet, na de heftige eerste crisisjaren van het nieuwe millennium. Na zijn gedwongen aftreden in 2010 (net zoals Mujica nu was het Vásquez toen grondwettelijk verboden zich voor nog een termijn kandidaat te stellen) was Vázquez nog altijd erg populair onder de Uruguayanen. Naast het gezond houden van de economie en het sociale zekerheidsstelsel, zal zijn focus de komende periode liggen op het verbeteren van het onderwijssysteem en bestrijden van criminaliteit. En wellicht doet hij daarmee zijn voorganger zelfs een klein beetje vervagen.
Bronnen: BBC World, Reuters, Parool, NRC Handelsblad
reageren