Latijns-Amerika magazine.
 

Tango Extremo – Havana

05-11-2015 door Tom Tritsmans

Tango Extremo is een Nederlands collectief dat in de wereld van de tango zijn strepen al verdiend heeft. Zo stonden ze bijvoorbeeld als enige niet-Argentijnse orkest op het Buenos Aires Tango Festival in Argentinië, het meest prestigieuze tangofestival ter wereld. Al kijken we hier ook niet van op als we merken dat artistiek leidster en violiste Tanya Schaap nog les volgde bij Fernando Suarez Paz, de vaste violist van Astor Piazzola.

De cover van het nieuwste album, Havana, toont Schaap met een sigaar in de hand. Wat ons vrij ondubbelzinnig een link naar Cuba doet leggen. Dit vermoeden wordt dan ook meteen bevestigd door het eerste nummer, Tres Lindas Cubanas. De tango wordt naadloos verbonden met de Cubaanse muzikale tradities in deze herwerking van de klassieker van Antonio Maria Romeu (al was deze ook gebaseerd op een veel ouder traditioneel Cubaans lied). Doorheen het album wordt deze lijn doorgetrokken, al horen we ook veel invloeden uit de jazz. Het aangenaam slome Fiebre De Ti zou bijvoorbeeld perfect passen in een donkere kelder van een jazzclub.

Het hele album bestaat uit herwerkingen van klassieke tango en traditionele Cubaanse muziek. Bij herwerkingen van klassiekers moet een kritische blik gehanteerd worden. De herwerking moet namelijk genoeg verschillen van het origineel, maar moet ook minstens even goed zijn. Daar slaagt Tango Extremo bijna over de hele lijn in. Bijna, dus niet helemaal. Het door Buena Vista Social Club onsterfelijk gemaakte Chan Chan van Compay Segundo wordt in deze cover zo rationeel benaderd dat het compleet zijn ziel verliest. De zanglijnen halen de groove, die het origineel net zo sterk maakt, compleet onderuit.

Maar we zullen ons niet blind staren op de enige misser op deze plaat. Havana is een fris, en toch ook muzikaal hoogstaand album waar de tango en de cubaanse traditie alweer nieuw leven ingeblazen krijgen. Als Tango Extremo dit ook live kan waarmaken kijken we al uit naar een concert van vier sterren.

Beste passage: de jazzy intro van Fiebre De Ti
Slechtste passage: het refrein van Chan Chan

 

Benieuwd? Tango Extremo treed zondag 8/11 om 17:00 op in Korzo in Den Haag. Meer info hier!

reageren

meer Kunst en Media

meer Recensies

meer Argentinië

meer Cuba