Latijns-Amerika magazine.

Uruguay, het nieuwe paradijs voor smokers (en non-smokers)

01-08-2013 door Alice Ferguson 1 reactie

» Columns

Als je in het buitenland vertelt dat je uit Amsterdam komt, krijg je vaak vette knipogen. Oh, ja, Amsterdam, het ‘Weed Smokers Paradise’. Maar er is een nieuw paradijs op aarde: Uruguay. Op woensdag 31 juli heeft het parlement ingestemd met de legalisering van de productie, distributie en verkoop van wiet. Uruguay, het kustlandje tussen Brazilië en Argentinië met 3,3 miljoen inwoners, heeft de laatste jaren vaker een sterk progressief gezicht laten zien en is nu het eerste land ter wereld dat marihuana volledig legaliseert.

Het is een belangrijke eerste overwinning voor een grote groep mensen die zich wereldwijd, maar vooral in Latijns-Amerika, inzet voor de volledige legalisering van drugs. Al in 1998 schreef een coalitie van organisaties en individuen een open brief aan Kofi Annan, destijds secretaris-generaal van de Verenigde Naties, met een pleidooi voor een eerlijk en open debat over de wereldwijde aanpak van drugsproblematiek: ‘Wij geloven dat de global war on drugs vandaag meer schade doet dan drugsgebruik zelf’.

De Mexicaanse Mariclaire Acosta ondertekende ook deze brief. Zij wordt internationaal geroemd voor haar werk op het terrein van mensenrechten en publieke veiligheid en is heden directeur van Freedom House Mexico. Ik heb haar horen spreken in 2010 op het Latijns-Amerika Congres van NALACS in Groningen. Zij laat ons weten hoe verschrikkelijk slecht de mensenrechtensituatie is in Mexico, mede vanwege de war on drugs die president Felipe Calderón in 2006 inzette. Deze oorlog heeft al meer dan 50.000 slachtoffers geëist, er zijn duizenden vermisten, honderden buitengerechtelijke executies, folterpraktijken raken weer geïnstitutionaliseerd en zo verder. En Mexico is vandaag de dag op geen enkele manier beter af.

Freelance correspondent Cees Zoon (o.a. Volkskrant) woont in Mexico-Stad. Hij trok in zijn boek Narcostaat Mexico (2011) dezelfde conclusie: het legaliseren van drugs is de enige uitweg uit de gruwelijk gewelddadige realiteit van de georganiseerde drugsmisdaad én de huidige bestrijding ervan. Hij legt ook nog even de aandacht op de rol van de wapenhandel en financiële instituties. Voor de stroom drugs van Zuid naar Noord gaat er een geweldige stroom wapens van Noord naar Zuid. Er spelen onwaarschijnlijk grote economische en financiële belangen mee bij de wereldwijde drugshandel, eh, wapenhandel.

Uruguay heeft het goed gezien. In een publieke campagne vóór de legalisering van marihuana werd dan ook ingespeeld op de economische voordelen ervan. Als toerist mag je straks overigens geen wiet kopen bij de drogisten die de officiële verkoopkanalen worden. Maar Uruguayanen mogen thuis zelf 6 plantjes houden. Dus onder vrienden… Wie koopt er volgend jaar een vliegticket naar het paradijs?

 

Meer lezen?

The NY Times: Lawmakers in Uruguay Vote to Legalize Marijuana, 31 juli 2013

http://www.nytimes.com/2013/08/01/world/americas/uruguay-lawmakers-to-vote-on-legalizing-marijuana.html?ref=americas&_r=0

Open brief aan Kofi Annan (1998)

http://www.tni.org/sites/www.tni.org/archives/wolabrief.pdf

Interview met Mariclaire Acosta, director Freedom House Mexico

http://www.freedomhouse.org/blog/mexico%E2%80%99s-presidential-election-interview-mariclaire-acosta

Cees Zoon, Narcostaat Mexico (2011)

http://www.peacebrigades.nl/country-groups/pbinederland/projectlanden/mexico/actueel/single-news-item/?L=mvkmomoh&tx_ttnews[tt_news]=2781&cHash=e4a27b1e82114510a870bbb7c3d001c2

Bob Marley over marihuana: ‘Herb is a plant’ (YouTube)

reacties (1)

  1. 01-08-2013, 16:46

    Herb is a Plant | Blote voeten en asfalt | Barefoot on the road

    […] posted a column, reflecting on the subject, on ConSentido, the online Latin American review (sorry, only in […]

reageren