Latijns-Amerika magazine.
 

Uruguay legaliseert abortus

18-10-2012 door Ruby Sanders

Als tweede land in Latijns-Amerika – naast Cuba – heeft Uruguay besloten abortus te legaliseren. Niet alleen voor zwangerschappen na verkrachting of andere schrijnende gevallen, maar voor alle vrouwen. De abortus mag worden uitgevoerd binnen de eerste twaalf weken van de zwangerschap en moet het groot aantal illegale abortussen en daarmee gepaarde problematiek tegengaan.

Nadat het parlement het wetsvoorstel al eerder had goedgekeurd, werd gisteren in de senaat de stemming met een krappe meerderheid gewonnen door de voorstanders van het plan. De wet stuit op veel weerstand in het overwegend Rooms-katholieke land, maar president en leider van het Frente Amplio (Links Breed Front) heeft aangegeven de wet te zullen ondertekenen. Zijn voorganger, president Tabaré Vázquez, gebruikte in 2008 nog zijn vetorecht om een wet voor legalisering van abortus te verwerpen.

Zowel de voorstanders als de tegenstanders van abortus hebben zich kritisch uitgelaten over de onderhandelingen die plaatsvonden voorafgaand aan het aannemen van de wet. Vooral de regel dat vrouwen zich moeten verantwoorden tegenover een ‘panel van deskundigen’ voordat zij toestemming krijgen om abortus te laten uitvoeren, heeft op kritiek gestuit vanuit pro-abortusdemonstranten. Buiten het parlementsgebouw in Motevideo demonstreerden naakte en beschilderde vrouwen vóór de nieuwe wet. Uiteindelijk hebben de senatoren die voor de wet hebben gestemd, waaronder de echtgenote van president Mujica, vooral positief gereageerd. Anti-abortussentimenten kwamen vooral uit katholieke en evangelische hoek.

(bron: NRC, BBC world, Miami Herald, hacelosvaler.org)

reageren