Colombia heeft er een intense twee weken op zitten. Op 26 september werd het vredesakkoord tussen de FARC en de regering officieel ondertekend in Cartagena de Indias. Zondag 2 oktober stemde de Colombiaanse bevolking met een minieme meerderheid tegen het vredesakkoord.
Op dinsdag 4 oktober ontmoetten president Santos en het gezicht van de Nee-campagne, ex-president en congreslid Álvaro Uribe, elkaar na zes jaar niet te hebben gesproken.
Woensdag 5 oktober kwamen duizenden Colombianen de straat op voor de Marcha del Silencio in herdenking van de slachtoffers van het gewapend conflict en om een akkoord te vragen aan de politiek.
Vrijdag 7 oktober werd bekend dat de Nobelprijs voor de Vrede voor de Colombiaanse president Santos was; met speciale vermelding van de slachtoffers van het conflict en de Colombiaanse bevolking.
Een visueel dagboek uit Bogotá, Colombia, van fotograaf en journalist Nelson Cárdenas:
Zondag 2 oktober, de Colombiaanse bevolking mag naar de stembus om voor of tegen het vredesakkoord tussen de FARC en de Colombiaanse bevolking te stemmen.
De uitslag is nipt: 62,2 procent van de Colombianen bracht hun stem niet uit. Van de Colombianen die wél gingen stemmen stemde 50,2 procent No tegen de vrede en 49,8 procent Sí voor de vrede. Dat is een verschil van 0,40 procent.
De teleurstelling in het Ja-kamp is groot. Nog een generatie in oorlog?
De Colombiaanse bevolking komt samen: duizenden Colombianen in de hoofdstad Bogotá en andere grote steden eisen een akkoord van de politiek. In heel de wereld vinden optochten plaats voor de vrede in Colombia.
Mars van de Stilte voor de slachtoffers van het gewapend conflict: geen politieke tekens, wel kaarsen, witte vlagen, stilte, het volkslied en de roep ‘wij willen eindelijk vrede’.
Iedere week wordt er in het Park Way in Bogotá gedebatteerd over de invulling van de vrede in Colombia.
Maandag 10 oktober kwamen de inheemse Misak samen in Bogotá voor het bezoek van hun leiders aan president Santos in de zoektocht naar een vredesakkoord.
Op de Plaza Bolivar, in het centrum van Bogotá, zette een groep studenten het Kamp voor de Vrede op waar ze blijven tot er een akkoord is.
De duif van de vrede in het presidentieel paleis.
Sumando Ausencias of Afwezigheden Optellen. Een collectief kunstproject van Doris Salcedo waar Colombianen op 11 oktober op de Plaza Bolivar samen witte lakens, met de namen van slachtoffers van het gewapend conflict, aan elkaar naaiden.
Fotos: Nelson Cárdenas – Twitter: @NelsonCardena – Instagram: cantarranasur
reageren