Latijns-Amerika magazine.
 

Vier voormalige soldaten van het Guatemalteekse leger veroordeeld tot levenslang voor Dos Erres bloedbad tijdens de burgeroorlog

03-08-2011

Vier ex-soldaten van het Guatemalteekse leger hebben levenslang gekregen voor de afslachting van meer dan 200 inwoners van het dorp Dos Erres tijdens de burgeroorlog. Het betreft één van de gewelddadigste gebeurtenissen tijdens de 36 jarig durende burgeroorlog die in 1996 eindigde en waarbij 200.000 mensen om het leven kwamen.

Het bloedbad vond plaats tijdens het militair bewind van Generaal Efraín Rios Montt. Het leger viel in december 1982 Dos Erres binnen op verdenking dat er linkse guerrilla strijders ondergedoken waren en gesteund werden. In 2002 erkende toenmalig president Alfonso Portillo dat de Staat verantwoordelijk was voor de gebeurtenissen in Dos Erres en het massacreren van 226 personen. De familieleden van de slachtoffers ontvingen een schadevergoeding maar tot nu toe was er niemand terechtgesteld geweest hoewel de zaak al onderzocht was in 1994. Het is bovendien de eerste maal dat er in Guatemala soldaten terechtgesteld worden voor het plegen van misdaden tegen de mensenrechten. Mensenrechtengroeperingen reageren positief op de veroordeling en hopen dat deze terechtstelling het einde van de straffeloosheidcultuur in Guatemala kan inluiden. (bron: BBC, 3 augustus 2011)

reageren