Latijns-Amerika magazine.
 

Viva el podcast!

29-09-2015 door Jordi De Beule

Podcasts beleven een wilde tweede jeugd. Steeds meer documentairemakers kruipen achter de microfoon en het resultaat mag gehoord worden. Speciaal voor International Podcastday selecteerde conSentido vijf niet te missen podcasts met een latino randje.

 

  1. ‘Los Frikis’ – Radio Ambulante & Radiolab

http://www.radiolab.org/story/los-frikis/

Radio Ambulante is een collectief van Latijns-Amerikaanse audioverslaggevers. Waar ze toe in staat zijn, bewijst deze bewerking door Radiolab van een rauwe aflevering over Cubaanse punkers en hun hallucinante vorm van rebellie. De opnames gingen door net nadat Obama het embargo tegen Cuba ophief en dat maakt het begin behoorlijk pakkend.

 

  1. ‘Viva la arquitectura’ – 99% Invisible

http://99percentinvisible.org/episode/viva-la-arquitectura/

Che en Fidel spelen een potje golf aan de rand van Havana en krijgen een lumineus idee. Het resultaat: een kunstacademie in een fascinerend nieuw gebouw. Roman Mars en Avery Truffelman –twee grote namen in de podcastwereld- beschrijven het zoals niemand anders kan in 99% Invisible, een podcast over het design van fortune cookies, baseballsokken en alles wat ooit gemaakt is in deze plots zo gekke wereld.

 

  1. ‘Not It’ – This American Life

http://www.thisamericanlife.org/radio-archives/episode/554/not-it?act=1#act-1

Adriana Cardona-Maguigad merkte vorig jaar steeds meer daklozen op in haar buurt in Chicago. Toen ze hen uiteindelijk aansprak, viel ze bijna achterover van hun verhalen. Een schokkende reportage over Puerto Rico, heroïne en vluchten zonder retourticket – geproduceerd door This American Life, een waar instituut op de Amerikaanse radio.

 

  1. ‘The Hustler’ – La Hora Faniática

http://gladyspalmera.com/programas/jose-arteaga-la-hora-faniatica/

Krijg je niet genoeg van de muziek van Fania Records? In La Hora Faniática, een programma op het geweldige Radio Gladys Palmera uit Barcelona, is elke aflevering gewijd aan één van hun legendarische albums. Onze favoriet: The Hustler van Willie Colón.

 

  1. ‘Gringo of the year’ – Mortified

https://soundcloud.com/themortifiedpodcast/09-steve-gringo-of-the-year?in=themortifiedpodcast/sets/podcast

In Mortified lezen volwassenen voor uit het dagboek van hun tienerjaren. Plaatsvervangende schaamte gegarandeerd. En leedvermaak ook. Zeker in deze aflevering over een Amerikaanse jongen die naar Mexico trekt voor alle foute redenen. Met alle gevolgen vandien.

reageren

meer conSentido (zin)

meer Diáspora

meer Kunst en Media

meer Cuba

meer Mexico

meer Puerto Rico