Latijns-Amerika magazine.
 

Wegzwijmelen met Putumayo’s nieuwe cd: Vintage Latino

20-10-2015 door Ruby Sanders

Het bekende wereldmuzieklabel Putumayo, begin jaren negentig opgericht en vernoemd naar een regio en vallei in het zuiden van Colombia, heeft een nieuwe cd uitgebracht: Vintage Latino, vol nostalgische en warme nummers waarmee je je in een Latijns-Amerikaanse nachtclub uit de vijftiger jaren waant. Geniet van ouderwetse boleros, chachachá en rumba. 

Wie heeft er niet eens zo’n vrolijk uitziende altijd-goed-cd van Putumayo cadeau gedaan of gekregen? Bij menig wereldmuziekliefhebber prijkt minstens een van de herkenbare getekende hoezen met illustraties van de Britse kunstenaar Nicola Heindl in de muziekcollectie. Verzamelcd’s met compilaties gericht op een bepaald genre, land of regio, waarop grote namen gebroederlijk naast onbekende talenten of vergeten grootheden staan. Het label werd in 1992 opgericht door de New Yorker Dan Storper, die in zijn winkeltje met snuisterijen uit alle hoeken van de wereld compilatie-cd’s ging verkopen met zelf samengestelde muziek uit Latijns-Amerika, Afrika en Azië – gewoon, omdat zoiets nog niet bestond. Uiteindelijk bleek het aanbieden van toegankelijke wereldmuziek aan een breed publiek voor het altruïstisch ingestelde label (een deel van de opbrengsten gaat naar – afhankelijk van de cd – toepasselijke ontwikkelingsprojecten) wereldwijd een enorm succes. De cd’s met compilaties van tijdloze en veelzijdige muziek moeten altijd een goede balans vinden tussen publieksvriendelijk en verrassend: de selectie kan niet experimenteel of underground worden, maar zeker ook niet gemakzuchtig of overbekend. Precies met die balans heeft het label zoveel successen geboekt. 

Dit jaar bestaat Putumayo Europa, dat in het Nederlandse Weesp is gevestigd, vijftien jaar en heeft het label een nieuwe Latijns-Amerikaans album gepresenteerd, met verschillende nummers uit de jaren vijftig. Natuurlijk is het Cuba uit die jaren wereldberoemd geworden, er staan dan ook vier Cubaanse nummers op de cd, maar daarnaast zijn ook Colombia, Mexico, Argentinië, Puerto Rico en Venezuela vertegenwoordigd. Bijzonder zijn de verschillende klassieke stijlen die voorbij komen,  zoals de bekende bolero en mambo, de son en de danzón (Cubaanse ballroom), maar ook een tango-wals (vertolkt door de afro-Uruguayaanse Lágrima Ríos) en de minder voor de hand liggende Venezolaanse música llanera (muziek afkomstig van de laaglanden tussen Colombia en Venezuela met een typerend geluid van harp, maracas en een kleine viersnarige gitaar).

In het informatieve boekje die bij het album komt is te lezen waar elk nummer vandaan komt maar ook die wie het gezongen is. En dat kan nog wel eens verrassend uitpakken. Op het album zijn grootheden te horen zoals de Cubaanse Rolando Laserie en de Venezolaanse Simón Diaz, die daadwerkelijk in de jaren vijftig en zestig beroemd waren, maar ook moderne sterren als de Colombiaanse Yuri Buenaventura en de veel onbekendere Franse groep Republique Democratique du Mambo en de ‘Rubias del Norte’, twee non-Latinas uit New York die klassieke Latijns-Amerikaanse nummers uit de jaren dertig en veertig zingen. Dit aangevuld met twee bijna vergeten Cubaanse trio’s uit de jaren vijftig, voert de cd een eclectische groep artiesten op die toch een vloeiend geheel van een krap uur produceren. Enige risico van de cd is dat de twaalf nummers al te makkelijk voorbijglijden, zonder echt op te vallen. Daarom is het  zeker de moeite om de muziek echt te beluisteren, het boekje erbij te pakken en welja, een sigaar op de steken en een lekker glas rum in te schenken.

Putumayo heeft nog vele andere albums met Latijns-Amerikaanse muziek, en veel van de cd’s, zoals Brazilian Café en Latin Lounge hebben naast de informatie ook een recept in het boekje opgenomen. In Vintage Latino is een kort receptje voor een mojito te vinden.

Kijk hier voor meer informatie, het beluisteren van fragmentjes van de cd en verkoop van Vintage Latino.

Andere Latijns-Amerikaanse uitgaves van Putumayo, zoals Latin Lounge, Café Cubana, Music of the Andes en Brazilian Café, zijn hier te vinden, te beluisteren en te bestellen. 

Tracklist Vintage Latino

1. Trio Melodicos – “Perfidia” – (Cuba) 
2. Rolando La Serie – “Mentiras Tuyas” – (Cuba) 
3. République Démocratique du Mambo – “Cha Cha Cha Para Ti” – (France) 
4. Lágrima Ríos with Gustavo Santaolalla – “Un Cielo Para Los Dos” – (Uruguay/Argentina) 
5. Armando Garzón – “Eso” – (Cuba/Mexico) 
6. Las Rubias del Norte – “Piel Canela” – (USA) 
7. Néstor Torres – “Tierra Colorá” – (Puerto Rico) 
8. Orquesta La Moderna Tradición – “Juárez” – (USA) – instrumentaal
9. Trio Zamora – “Chinita” – (Cuba)
10. Simón Díaz – “Despedida” – (Venezuela) 
11. Arista – “Amantes” – (Colombia) 
12. Yuri Buenaventura – “Bésame Mucho” – (Colombia)

 

reageren