Latijns-Amerika magazine.
 

Winnaars fotowedstrijd

07-04-2016
Foto: María Faciolince

De fotowedstrijd van 2016 heeft conSentido maar liefst 115 prachtige inzendingen opgeleverd, van Latino’s, Belgen en Nederlanders, foto’s gemaakt in bijna alle uithoeken van het Latijns-Amerikaanse continent. Van Uruguay tot Mexico en van Brazilië tot Nicaragua; opvallend veel plaatjes werden geschoten in Colombia en Cuba – direct een teken van volop aanwezige vernieuwing aldaar – usual suspects Peru, Bolivia, Argentinië en Ecuador waren present, maar ook Guatemala, Honduras, Bonaire en New York kwamen aan bod.  

Stedelijke vernieuwing is in beeld gevangen, maar ook originele en creatieve ontwikkelingen in de binnenlanden, de hooglanden en de jungles van Latijns-Amerika. We zien bejaarden, kinderen, mannen, vrouwen, groen van natuur en grijs van beton voorbijkomen. Verrassende contrasten en onverwachte samenkomsten passeren de revue.  

Er zijn verschillende foto’s die het thema ‘vernieuwing in Latijns-Amerika’ belichamen, door stedelijke mobiliteit, herwonnen veiligheid, herwaardering voor inheemse culturen, aandacht voor ‘groen’ in de stad, protesten of vrouwenrechten te verbeelden. De jury is vooral getroffen door de foto’s die zowel deze thema’s aankaarten, als een in het oog springende compositie kennen.

De eerste prijs van de jury gaat hierom naar bovenstaande foto, van María Faciolince. De verrassende setting van Honduras, waar vrouwen op straat hun rechten verdedigen, demonstrerend tegen geweld tegen vrouwen, in combinatie met de sterke blik in de ogen van de afgebeelde en de urgentie van het onderwerp, maakt deze foto tot de winnaar in de ogen van de jury. 

De tweede juryprijs gaat naar onderstaande gelaagde foto van Joost Gulien. Straatkunst is sowieso een dankbaar onderwerp gebleken, maar dit beeld stijgt boven de andere foto’s uit door de aanwezigheid van de nonnen, hun contrast met de naaktheid van de getekende vrouw en de multi-interpretabele schildering.

Chapinero bogotá

Foto: Joost Gulien (klik om te vergroten)

De eerste eervolle vermelding gaat uit naar onderstaande foto van Miralba García Robledo, ‘La siesta’. Deze foto verbeeldt volgens de jury vrijwel heel Latijns-Amerika in één beeld. Rijk en arm, stedelijk en landelijk, verbonden in het simpele culturele fenomeen van een middagdutje. 

Siesta, Tabio, ColombiaDe tweede eervolle vermelding komt onderstaande foto van Sanne Derks toe. Hier wordt mooi de (her)waardering van de inheemse bevolking in Bolivia getoond, gecontrasteerd door het moderne van de motor. 

P1030790Het Facebookpubliek heeft zich unaniem uitgesproken voor deze kleurrijke foto van Tim Heddebauw, genomen in Villa de Leyva, Colombia. De truck wint hiermee de publieksprijs. Hartelijk gefeliciteerd voor alle winnaars en duizendmaal dank aan alle inzenders. 

DSC_1447

De conSentido-fotowedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door: 

fotofabriek.nl_
TCQ logo 6logo cinerart

bar buenos airesDeRomataqueria99991mama matrea

 

 

 

 

reageren

meer conSentido (zin)

meer Kunst en Media

meer Bolivia

meer Colombia

meer Honduras