Latijns-Amerika magazine.

door Lotte van Oudheusden

In New York ontdekte conSentido een heerlijk Cubaans bijgerecht: Yuca con mojo. Deze cassave met ui, knoflook en limoen heeft een zachte, frisse smaak.

Cassave, in het Spaans “yuca” (niet te verwarren met “yucca“) genoemd, is een wortelknol die al sinds 3000 voor Christus wordt verbouwd in Venezuela en Brazilië. De Portugezen namen het mee naar Afrika, waar het tegenwoordig ook veel gegeten wordt. In Latijns-Amerika wordt de yuca op veel manieren bereid. Bekende recepten zijn de yuca frita (gebakken cassave), torta de yuca (cassavetaart) en buñuelos de yuca y queso (cassave-kaas-balletjes). In Nederland is cassave onder andere te koop bij de toko en exotische supermarkten.

Omdat een rauwe cassave het giftige blauwzuur bevat, is het belangrijk om hem goed te koken. De cassave moet wit van binnen zijn. Als dat niet het geval is, dan is hij waarschijnlijk te oud. Dit is helaas moeilijk te zien van de buitenkant, omdat cassaves gewaxt worden. Qua smaak lijkt de wortel een beetje op een aardappel, maar hij heeft veel stevigere structuur. Yuca con mojo bereid je in ongeveer 45 minuten. Het is een simpel, maar verrassend bijgerecht!

yuca con mojo - conSentido

Noticias en conSentido werken de komende maanden samen aan een culinaire special. Hierin besteden we gezamenlijk aandacht aan recepten met een persoonlijk tintje van redactieleden en lezers van beide sites. Ook beginnen we een culinaire ontdekkingsreis die ons brengt in Latijnsamerikaanse restaurants in Nederland en Belgie. De artikelen zijn te lezen op Noticias  en conSentido en worden iedere twee weken gepubliceerd. Heb jij een lekker en bijzonder recept? Stuur het dan op zodat wij het kunnen publiceren.

Ingredienten:

  • 1 cassave
  • 3 of 4 tenen knoflook
  • een halve witte ui
  • een half bekertje olijfolie
  • 1 limoen
  • peper en zout
  • peterselie

Bereiding:

  • schil de cassave in stukjes, snijd hem in stukken en was hem goed
  • kook de cassave met wat zout ongeveer 25 minuten, totdat hij helemaal zacht is en een beetje uit elkaar valt
  • snijd ondertussen een halve ui en 3 of 4 tenen knoflook (naar smaak) in kleine stukjes. Stop dit in een vijzel
  • Verhit de olijfolie. Als deze goed heet is giet je het over de knoflook en ui en maal het mengsel enigszins fijn in de vijzel
  • Als de cassave klaar is giet je het water af en verwijder je eventuele harde slierten die vaak aan de binnenkant van de cassave zitten
  • Giet het mengsel uit de vijzel over de nog warme cassave en roer het
  • Serveer met een beetje peterselie